Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Onsdagsdyk 26 mars 2009

Filed under: Frigan Stockholm — barbouillebarbotine @ 19:53
Tags: , , ,

Kanske kan nu råsaftscentrifugen som vi köpte i ett svagt ögonblick av konsumistisk sjukdom äntligen komma till sin rätt. Den förbannade apparaten sväljer två äpplen för ett halvt glas juice. Men det gör inget – för vi lever i överflödets era.

Här ovan en liten fingervisning om överflödssamhällets fundamentala ondska. Detta var en liten bråkdel av allt vi hittade igår. En bråkdel av alla ”sopor” som finns tillgängliga där ute. En försvinnande liten bråkdel av alla ”sopor” som de mal ner i containrar och sätter lås på. Dumlegodiset är fem dagar gammalt enligt datumstämplingen; i.ö. är allt bra. Morötter, broccoli och röda äpplen är dessutom ekologiska, vi har för estetikens skull dock avlägsnat plastförpackningarna de låg i. Vi har som princip att inte äta sämre mat än någon annan (rik europé). Och kaffet som vi omöjligen kunde konsumera själva innan det går ut (i slutet av maj) försvann över natten efter att vi lagt det till grannarna i trappuppgången.

Har ni någonsin funderat på varför de slänger? Hur de på måndag kan beordra sina anställda att kasta mat och på fredag skänka pengar till Amnetsty eller bli ”faddrar” för fattiga barn i fjärran. Här är vår teori: Detta slöseri som kostar så många människor livet, detta slöseri som de själva driver och dagligen tar del av, detta vansinne betraktar de som en nödvändighet. ”Kunderna köper ju inte om datumet snart går ut” – nej, och ni vägrar alla att på allvar sänka priset. ”Vi kan ju inte skänka bort maten” – nej, för då skulle ni ju sälja desto mindre och Sverige skulle få färre människor ”i arbete”. Det är också anledningen till att de flesta ”soporna” är inlåsta – av rädsla för att ”mätta marknaden” är det mer ekonomiskt rationellt att kasta äpplet som kanske, om tre dagar eller så, riskerar att mista glanskänslan och istället sälja nya äpplen till samma skamlösa pris. Det gäller vidare att se till att ingen lägger vantarna på det där äldre äpplet. Det skulle vara helt idiotiskt för en butiksägare att sänka priset till två kr/kg – antagligen skulle intäkterna vara för små för att företaget skulle hålla i längden. Konkurrensen bör enbart enbart ske marginellt. Och ännu så länge utgör vi dykare mer av exotiska fenomen än verkliga orosmoln.

I skuggan av denna mordkarusell dricker vi vår äppeljuice.

Annonser
 

6 Responses to “Onsdagsdyk”

 1. sara Says:

  fan jag blir så jävla avis, ska vi boka tid och leta ihop?

 2. zupan Says:

  det här är ju helt sinnesjukt mycket föda! bra text, mycket bra.

 3. Barbotine Says:

  sara, inte vara avis. Det finns så mycket ”sopor” att det räcker till alla som är intresserade! Ut på jakt!

 4. Frigan-kollektivet Says:

  vilken bra text!

 5. Ulrika Says:

  Oj vad mycket ni hitta

 6. Ulrika Says:

  Men efter eran artikel i metro så kommer nog affärerna nog inteslänga mat nått mera.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s