Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

livet sådant det borde vara 18 april 2009

Filed under: Frigan Stockholm — barbouillebarbotine @ 8:17
Tags: , , , , , ,

Blommor, bröd, ädelost och smoothies. Hur underbart är det inte att njuta dessa ting med både moralisk och ekonomisk seger?

Men vänta nu, här kommer vänsterpartisten (ursäkta det generaliserande slaskbegreppet) med ekolådan under armen. Vänsterpartisten är identitetspolitiker och extremt mån om att den egna ”livspolitiken” ska framstå som mest radikal. Just nu tycker vänsterpartisten särskilt mycket om att handla ”ekologisk” mat, för då kan vänsterpartisten nämligen lyxkonsumera och samtidigt slå vakt om sin radikalitet – två flugor i en smäll! Nu säger vänsterpartisten att friganismen förutsätter överflödssamhället. Om det inte var för att all mat kastades så skulle det nämligen inte gå att leva som vi gör. Ekologiskt kommer vi däremot alltid att kunna odla, säger vänsterpartisten – och skålar i det ekologiska rödvinet som nyss införskaffats från systemet.

Låt oss bortse från idiotin i dessa jämförelser och löpa hela linan ut för ett ögonblick. Här saknas nämligen insikt om överflödssamhällets potential. Ja, vår ”livsstil” förutsätter överflödet. Vi är för överflöd. Därmed inte sagt att vi är för överflödssamhället.

I slutet av 1800-talet skrev Peter Kropotkin om hur jordbruket effektiviserats så pass mycket att hundra människor på ett par månader, och på hälften så stor areal som tidigare, nu kunde producera tillräckligt för att mata tiotusen människor under ett år. Överflödet fanns redan då – och det välkomnades! Idag tillverkas enligt UNICEF ca ett kg sädeslag per person och dag – och vi vet alla att mer mat än så produceras. Konsekvensen av överflödet blir i överflödssamhället att en miljard människor äter ihjäl sig, medan en miljard människor svälter ihjäl. Två gånger i veckan slår en Hiroshimabomb av svält ner bara bland barn, ca 34 000 per dag. Det beror inte på att resurser saknas. Vi skulle alla kunna leva la dolce vita.

Friganen parasiterar ej på sopsamhället. Friganen lever livet sådant det borde vara. Friganen förutsätter ej konsumtionssamhället. Friganen utmanar konsumtionssamhället genom att dra ner på konsumtionen. Friganen förutsätter ej överflödssamhället och dess skeva distribution. Friganen förutsätter överflödet. Det överflöd som tidigare generationers arbete skapat tillsammans med jordens kraft. Det överflöd som nu äntligen kan befria oss från såväl arbete som konsumtion.

090417

Ett litet men lyckat dyk i torsdags kväll. Barbotine cyklade iväg på egen hand när Barbouille var ute och förlustade sig, och det Barbotine såg var gott: Morotsjuice für alle! I bakgrunden resultat av veckans smådyk. Vi tar gärna en kvällspromenad och plockar med oss någon bukett varje gång. Alltid fräscha blommor hemma!

090418

Igår gav vi oss ut tillsammans, och skrapade ihop detta. Imorse fick vi färdiglagade pannkakor & plättar, och Brämhults färskpressade ananas/apelsin till frukost.

Ursäkta det långa inlägget, men varför skriva lite när man kan skriva mycket? Vi tycker om överflöd, som sagt!

 

13 Responses to “livet sådant det borde vara”

 1. Frigan-kollektivet Says:

  Friganen lever livet som det borde vara = får mat för dagen utan att jobba?

  Intressant men lite förvirrande text. Speciellt sista stycket höll jag inte alls med om. Ser inte motsättningarna i meningarna. Friganism är för mig en protest mot det kapitalistiska konsumtionssamhället som i väst kommit att bli ett grisigt överflödssamhälle, därför förutsätts de. Utan det att protestera emot skulle det kanske inte funnits något att kalla för friganism.

  Fina fynd!

  /yah

 2. dumpstergrrl Says:

  Jag dök också efter morotsjuice i en container i torsdags (eftermiddag)….hehe. ;)
  http://dumpstergrrl.wordpress.com

 3. Barbotine Says:

  Ja! Den första meningen sammanfattar texten väldigt bra. Vi borde ha nöjt oss med att skriva så.

  Om protester och dualismer: Om det inte fanns ett ohållbart jordbruk så skulle vi inte tala om ett ekologiskt jordbruk. Om det inte fanns krig, så inget fredsbegrepp o.s.v. Oavsett dessa styggelser kan man å andra sidan odla ekologiskt samt leva i fred. Och oavsett om vårt sop- och svältsamhälle fanns eller ej så skulle vi kunna få mat utan att arbeta. Vår teknologiska utveckling har möjliggjort det. Friganismen är således mer än en protest, den är ett sätt att leva livet sådant det borde vara – men något vi kan hoppas på är väl att vi i framtiden slipper leta i soporna efter den fria maten.

 4. Cont-Einar Says:

  Oj teknikoptimism, då vaknar den lilla primitivisten inom mig och vill protestera.

  Det finns flera orsaker till varför jag inte tror på att den teknologiska utvecklingen kan frigöra oss, och det här kan bli en lång diskussion.
  Vårt teknologiska samhälle bygger på att resurser (läs liv) utvinns (stjäls) och fraktas nån annanstans. Jobbet utförs av underbetalda människor i tredje världen (slavar). Jag har väldigt svårt att se hur vi skulle kunna upprätthålla samma teknologiska nivå utan våld och tvång.

  Dessutom grundar sig hela vår livsstil inklusive matproduktionen på olja, och oljan kommer ta slut, om inte livet på jorden tar slut innan dess.

  Jag tror att jägar/samlar-livet var ett liv i överflöd. Den fria maten finns vild ute i naturen, om vi bara lär oss ta vara på den. Så levde människor under tusentals generationer och det funkade. Den korta stund vi levt med jordbruk och civilisation har varit förödande för miljö och hälsa. Sen vet jag inte om vi nånsin kan hitta dit igen, med våra förlorade kunskaper, förlorade vildmark, och överbefolkade planet. Jag tror i alla fall mer på ökad enkelhet och småskalighet, än på teknologisk utveckling.

  Så vad ska vi göra? Inte fan vet jag, jag är bara en enkel frigan som lever gott på gratis mat, mest från soporna, men ibland av vilda växter och egenfångad fisk. Så det här blir mest en teoretisk diskussion, men det kan ju vara trevligt. ;-)

 5. Barbotine Says:

  Intressant, primitivist är jag inte, men det är en fin rörelse. Oavsett är argumentet detsamma: Om vi så utgår från det naturliga överflödet eller det som teknologin möjliggör så är friganismen mer än en protest – den ger en förnimmelse av det möjliga liv som nu förnekas de flesta av oss.

  Sedan tror jag iofs att arbete kan utföras av maskiner istället för av slavar i tredje världen, samt att maskiner kan drivas av annat än olja. Men Batailles idé om det naturliga överflödet är mycket fin. Han kopplar den dock till sydliga indiankulturer och tar ej hänsyn till den växande befolkningen och mindre givmilda klimat.

 6. Immanuel Says:

  Och detta liv som friganismen skulle skänka oss är…? Du säger det inte rakt ut, men som jag förstår dig ger alltså friganismen en glimt av ett liv som är fett grymt därför att det är utan betänkligheter och bekymmer över att behöva arbeta speciellt hårt för maten?

  Men, men… med viss risk att jag missuppfattat dig, tänker jag att det saknas en faktor i ditt argument: verkligheten. Det är otroligt hårt och slitsamt att vara jordbrukare utan en industrialisering. Det finns en anledning till att varenda utopi fram till i alla fall 1900-talet innehåller ett eller annat finurligt sätt som jordbruket gjorts avsevärt enklare eller avskaffats. Betänk att Adam & Eva skickades ut från paradiset, där det bara var att lalla omkring och käka schysta frukter från trädena i ett aldrig sinande överflöd, till kargt jordbruk. Så för att instämma med Cont-Einar, ett storskaligt industriellt jordbruk som kan generera överflöd är inte möjligt på grund av dess oljeberoende, men att producera stora mängder överflöd vi alla glatt kan leva på utan ett industriellt produktionssätt kommer bli… jobbigt. Den där fria individen som lever oberoende det fysiska är nog lite av en myt.

  • Jo Says:

   Jag tycker idén om så lite arbete som möjligt är sund. Men visst kan jag tycka att det låter naivt att säga att inget arbete behövs, att teknologin ska ordna allt, o.s.v. Däremot så tror jag att om vi verkligen effektiviserar samhället till att bara innefatta sådant arbete som är direkt relaterat till den produktion som är nödvändig för vår överlevnad, så skulle arbetet för varje arbetsför individ vara otroligt liten. Exakt vilken produktion som skulle finnas kvar är såklart en helt egen diskussion som jag inte går in på här, men det gäller att tänka utanför ramarna här. Tex så skulle antagligen de allra flesta kontorsarbetena ryka. Det är inte dem som ger oss mat, men det är sådana som gör att mat i överflöd slängs. Konsumtionssamhället som gör att vi jobbar > shoppar > jobbar > shoppar, och tillslut vet ingen om vi jobbar för att shoppa, eller shoppar för att jobba. Detta måste brytas, det är det viktigaste: Att frigöra varje individ så mycket som möjligt.

   I detta behöver jordbruket effektiviserar och teknologiseras. Jag tror inte att oljan är problemet här, problemet är att det här samhället inte vill använda alternativ till oljan eftersom pengarna styr i det här samhället, och om pengarna styr, ja då styr oljan. Återigen måste man tänka utanför ramarna. Alternativ till olja finns och diskuteras, problemet ligger inte där. Problemet ligger i att vi lever i en kapitalism med ständig jakt på profit, på alla plan. Ett fritt samhälle med så lite arbete som möjligt kan per definition inte vara ett kapitalistiskt. Därför är jag för det.

   Jättefin blogg, förresten! Jag är inte frigan själv, men kan gärna tänka mig att bli, ska ut och kolla redan ikväll.

 7. Cont-Einar Says:

  Permakultur verkar ju fint. Småskalig odling som är tänkt ska sköta sig självt och inte behöva så mycket arbetsinsats när man väl fått att system att funka bra. Det tar ett antal år att sätta upp ett sånt system, men nånstans måste man ju börja. Även om jag ibland när en romantisk dröm om jägare/samlare-livet så känns permakultur mer realistiskt. Det är en vacker filosofi.

  http://www.permakultur.se/

  Lycka till Jo!

 8. Ursula Says:

  Hörde om friganism på P1 i dag, i programmet Plånboken. Och via googlande hittade jag hit, och blev alldeles förbluffad! Att det kan gå att hitta så mycket fullt OK mat & dryck som kastats!

  Tänkte skriva litet om det här på min blogg Hemligheter och skulle bli glad om jag får låna den nedersta bilden med de imponerande fynden – givetvis med tack & tydlig länk hit!
  Tacksam f svar så snart ni hinner, jag vill gärna illustrera bloggen med ett talande foto… :-)

  Själv har jag aldrig dumpstrat mat – däremot några stora krukor o a användbart i Granngårdens containrar :) Och kläder köper jag oftast på Amnesty eller Myrorna, sedan massor av år tillbaka – för mig är det ett viktigt motdrag mot konsumtionssamhällets överflödsköpande.

  Good hunting framöver oxå!

  • Barbotine Says:

   Hej Ursula!

   Det går mycket bra att använda det fotot. Om du vill tacka någon så kan du tacka Barbouille och Barbotine.

   Bästa hälsningar

   Barbotine

 9. a Says:

  då ska jag ut och kolla i kväll vid 11 tiden när affärerna stängt om de har några cointainers utanför vet macken har dör i såg jag rostat bröd häromdagen. brukar nästan annars bara panta och samla burkar och ta reda på saker men mat har jag aldrig tänk på man kan leta

 10. Missy Says:

  Angående diskussionen om hållbara och teknologiska lösningr för framtiden, ochför ett fredligt samhälle där allting är fritt och det är frivilligt att jobba kolla in” the zeitgeist movement ”, detta är fullt möjligt och ingen utopi. Kolla även in ” the venus project ”, baraatt googla på uttrycken och där finns massa intressant att läsa om detta

 11. annré Says:

  hej.
  oj jag trodde dumsterdiving va ”äckligare” och typ trasiga förpackningar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s