Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Allt Du Önskar (Och Lite Till) Kan Du Få… Gratis 26 april 2009

Filed under: Frigan Stockholm — dumpstergrrl @ 15:25
Tags: , , , , , , ,

p4241454

I torsdags tog jag med min CouchSurfare på en nattlig cykeltur till det närmaste stället för att rota bland lite sopor. Det är roligare att dyka tillsammans tycker jag, och också ett bra sätt att introducera containerdykning till andra.

Vi hade turen med oss och kunde lasta cyklarna med en hel del fynd vi fiskat upp ur containrarna. Trots det lämnade vi kvar ganska mycket kaffe, kakor och annat vi inte ville ha. Allt detta fick vi med oss: hushållspapper (!), kakor, olika sorters kaffe och te, äpple- och tranbärsjuice, jordgubb- och limejuice (godast!), apelsiner, äpplen, färsk basilika, bananer, nötmix, varma koppen soppor, bananchips, mandelskorpor, mandelkubbar, sockerkaksmix.

p4251547

Natten därpå bestämde vi oss också för att ge oss ut på lite äventyr, fast den här gången till ett ställe lite längre bort där det alltid bjuds på minst en container full med bara mat. Nästan helt fräscht är det också, det är bara att öppna påsarna, plocka med sig maten, återförsluta dem och sen gå igen. Det är lite konstigt hur de separerar de icke ätbara soporna och de ätbara, lägger dem i olika containrar så att allt är fräscht och fint när vi kommer. Inget snusk, inget krångel, bara att välja och vraka med andra ord. Med en shoppingsvagn och två ryggsäckar fulla med mat promenerade vi tillbaka till tunnelbanan igen, trötta men glada över all mat vi hittat.

Bananer, morötter, tunnbröd, citronmuffins, paprika, smörgåsmargarin, palsternackor, sallad, gurka, vindruvor, yoghurt, jordgubbar, päron, champinjoner, avokado (äntligen!) och två gula blomkrukor… Ändå var det bara en bråkdel av vad vi lämnade efter oss… så mycket mat som går till spillo, man kan knappt tro att det är sant. Hade vi haft en bil eller mer folk med shoppingvagnar eller dylikt hade vi kunnat rädda allting, kanske göra en friganmanifestation och dela ut gratis mat på stan…? Mer mat åt folket! Ta tillvara på överflödet! Befria maten från sopbilarnas käftar! Jag är peppad och på, är du..?

//Dumpster Grrl

Annonser
 

8 Responses to “Allt Du Önskar (Och Lite Till) Kan Du Få… Gratis”

 1. S Says:

  Hej!
  Jag vill jättegärna följa med er! Är nyligen hemkommen från en letningsrunda, men hittade ingenting.. :(
  Hör av er till mig!!

 2. dumpstergrrl Says:

  Okej, mejla mej så hörs vi! :)
  dumpstergrrl[at]hotmail.com

 3. Sara Says:

  Hej!

  Jag är en blivande läkare som har tröttnat på konsumtionen. Har varit vegetarian i 10 år och inte köpt något nytt på 2 år (endast second hand). Det känns så fel för mig att använda jordens resurser för att köpa min mat eftersom så mycket slängs helt i onödan. Jag vill slösa mindre och jobba mindre. Jag tror att jag verkligen skulle trevas som frigan! Jag vill ha information om var man kan leta i Stockholm. Och jag följer väldigt gärna följa mer dig ut på rundor! !

 4. åsa Says:

  det finns ju så mycket att hitta och det räcker till så många! klart man kan dela ut på stan, det gör vi varje söndag. http://bofhalmstad.blogg.se

 5. Ulrika Says:

  Detta verkar skit kul ska nog börja jag med. He he. Knäppt att de slänger hushållspapper. det är ju nte mat och finns ju inget bäst före datum på. jag har aldrig letat mat förut men gjejer det har man hittat mycket må du tro.

 6. Emily Says:

  helt otroligt.. !

 7. majcus hbg Says:

  så gott!

 8. Maria Says:

  Hej!
  Jag studerar vid Journalisthøgskolan i Århus och ska under de nærmaste veckorna gøra ett fotoreportage med tema ”enviroment”. Jag skulle som vilja gøra mitt arbete om en eller flera personer som på ett aktivt sætt jobbar før miljøn och mot øverkonsumtionen och fann er blogg. Jag undrar dærfør om jag skulle kunna følja med dig några dagar då du letar bortkastad mat och i ditt liv som aktiv frigan?

  Fundera gærna och hør av dig till mig!

  Mvh Maria Lilja
  +4552645346
  marialilja@gmail.com


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s