Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Freeshop – shop ‘til you drop (out of the system) 06 maj 2009

Filed under: Frigan Stockholm — Frigankollektivet @ 23:16
Tags: , ,

Freeshop

Omvänd logikFreeshoplogga - använd till vad du vill!Att återanvända överflödiga prylar är gratisaffärens idé. Ta något du vill ha, ge något du inte längre behöver. Bara för att saken har tappat värde för dig gör den inte värdelös, utan ofta kan saken hitta en ny glad ägare som uppskattar den ett tag till. Sen kanske en tredje person kommer in och tar vid och kretsloppet fortsätter, vidare in i evigheten…

Jag har märkt en rannsakande effekt av att ha en freeshop nära inpå. Du börjar fråga dig saker som att ”behöver jag verkligen alla mina t-shirts, eller den där skivan jag egentligen aldrig lyssnar på?” Att få triggar ofta att vilja ge, precis som annars i livet. I en grym gratisaffär är det ofta hög givarfaktor så det alltid finns anledning att ta sig en titt, och där ger du inte bara skit à la loppis utan plagg du tror att andra skulle kunna uppskatta (mer än du själv). Det är lättare att ge in fin tröja om du vet att du kan få en annan fin tillbaka lika gratis. Så ge Ge GE! Det blir en glad affär.

För några veckor sedan utvidgade vi hela hallens storhylla till freeshop och hängde dit en flagga för att locka fler antikonsumenter. Så nu har vi två hyllor och en byrålåda (tema: mössar och halsdukar) som alla kollektivets gäster kan snoka i när de är på besök (och självklart får vi som bor där fördelar av att alltid kunna kolla först…). Så om du kommer till oss, glöm inte bort vad som är gratisområde – dina prylar kan försvinna annars!

Innan vi började med freeshop i lägenheten gav några av oss ut på gator och torg för att dela med oss av vårt överflöd, något som verkligen kan rekommenderas! Många roliga möten uppstår när människor blir glada. Överhuvudtaget känns det kul att dela med sig av något som inte inkluderar pengar. Det skapar en helt annan stämning, en stämning jag ständigt eftersträvar. Överflödet gör pengarna överflödiga.

Skapa en freeshop du också, eller bara byt saker med dina vänner! Tillsammans skapar vi nya sätt att ta tillvara på överflödet – och undvika kapitalismen med sin köphets.

/yah, frigan-kollektivet

Annonser
 

4 Responses to “Freeshop – shop ‘til you drop (out of the system)”

 1. Barbotine Says:

  Vi har en fin tradition i vår trappuppgång, att saker som man inte längre vill ha ställs utanför hissen. Där kan man fynda allt från motionscyklar till kläder, inredningspryler, böcker, you name it. På senare tid har även undertecknad bidragit med diverse mat från våra stordyk, såsom bananer, kaffe, etc. En liten variant på freeshop kan man säga. Supernice att byta grejer med varann!

 2. Ulrika Says:

  När jag letade burkar i söndags så hittade jag en påse med bullar i en papperskorg de vet jag dock ej om jag vågar äta när de legat bland sopporn i en park.

 3. rebecca Says:

  Nytt namn på ett beteende jag sysslat med i flera decennier. Mina föräldrar lärde mig det. Kläder är toppen att få ärvda, då det mesta av flamskyddsmedel & annat är urtvättat.

 4. Jay Says:

  Precis satt upp en hylla på mitt internat!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s