Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Freegans goes guerilla gardening 15 maj 2009

Filed under: Övrigt — gnylfeflux @ 12:02
Tags: , , , , , , ,
Plantera oss!

Plantera oss!

Hittade du bara en trött krukpersilja, torra lökar och grön potatis i kväll? Underbart!
Stick ned potatisen i rabatten utanför din port, ungefär två gånger så djupt som sin storlek. Jag har aldrig sett så många potatisar på en planta som mina rabbatodlade päror. Det är perfekta förhållanden helt enkelt. Blommorna är vackra, blå, rosa eller vita beroende på sort.

En natt hittade vi en dam som var på väg hem från krogen grävandes i rabatten med bara händerna utbristandes, ”Potatis hi hi potatis hi hi”. Hon fyllde sin blus och vinglade hemåt helt jordig och glad. Det är underbart att ge! Undrar om hon vaknade nästa morgon, med kläderna på i sängen, full med jord och potatis. Vad hände igår?

Gör likadant med löken (vit, gul eller röd). En gul lök som sätts blir en meter hög. Den bildar en fluffig vit boll längst upp. Både stjälk och blomma har en fräsch löksmak (till skillnad från när du hittade den). Klipp den över salladen, vackert och gott. Om du lämnar den att blomma och sätta frön kan du plocka upp självsådd lök till våren. Den klarar torra ställen och behöver inte ens vattnas.

Krukodlade kryddor som persilja sallad, dill, salvia, mynta och gräslök är det också bara att sticka ner i rabatten. Man kan gräva lite med krukan den sitter i. Persilja, mynta, salvia och gräslök är perenner, de kommer tillbaka vildare och större för varje år. Dillen självsår sig själv om den trivs.

Vi sår frihet och ett ännu större oberoende. Matindustrin är ju helt sjuk, besprutat, sönderprocessat, smakförstärkt. Vi förtjänar bättre mat. Färsk och gratis så klart. Att ta kontollen över överflödet är ännu ett steg ut ur systemet.

/Gnylfeflux

Tack! Det var skönt. Du ska bli rikligt belönad

Tack! Det var skönt. Du ska bli rikligt belönad

Annonser
 

9 Responses to “Freegans goes guerilla gardening”

 1. jag Says:

  wow, inspirerande inlägg! fint! tack

 2. Kolla http://www.tillvaxt.org för mer information. WOrkshop i Vitabergsparken den 21 maj!

 3. Barbouille Says:

  Verkligen inspirerande! Jag ska definitivt ägna mig åt lite guerilla gardening i helgen :D

 4. lisa Says:

  problemet med att sätta potatis från matbutiker är att den inte är kontrollerad och kan smitta jord. har du otur så kan en potatis förstöra jord för 30 år framåt.

 5. Calle Says:

  jag anser inte det är rikigt sant att de snabbodlade kryddorna uppfödda på dropp (timjan m m på liten meskruka på närbutiken) klarar sig, de är inte härdiga nog- det är inte meningen att de ska vara det . de är snabbodlade för att möta den ENORMA efterfrågan- de tål ingenting och smakar ingenting. ABSOLUT inte som de kryddor odlade på friland smakar- lösvikt eller från trädgårdshandlarn. Kryddorna från trädgårdbutiken är mycket bättre och har en smak- inte som mild tvål som alla andra smakar.
  det är en lögn att sälja på människor de andra produkterna och jag blir arg över den totala bristen på respekt från konsumenter å industri- som de flesta hör nog är.
  Jag har jobbat på stormarknad (med avfallskvarn) å vet från insidan vilket fruktansvärt slöseri de är. Det är olagligt att ta ut dagsgammalt bröd (bakeoff) från butiken vid stägning, utan tvingas slänga. Jag försökte äta så mycket jag kunde, vilket var ok.
  detta beteende är för de är rädda för stämningar, OM nån blir sjuk skulle de donera-samt logistikproblem- det är en ond cirkel av dåligt beteende. mycket vikigare än köttfärsfusket. Hade folk kunskap om mat skulle de förstå om färsen var dålig (inte RÖD) – dett är det VERKLIGA problemet. En av de största problemen i vår tid ATT IMPORTERA FYRA LÅDOR PAPRIKA FRÅN HOLLAND EN VECKA, SEN SLÄNGA ALLT !!!! lagerhållning kostar- det är billigare att slänga. Fysiskt kaptial kostar för butikerna. man måste fatta VARFÖR de slänger- de blir egoistiska av ett vridet ekonomiskt system.
  Det behövs konsumentupplysning- för det är LÖGNER OCH MÖRKNING som pågår. Människor å företag har ingen vidare respekt för mat för de vet inte bättre.
  Jag själv (å alla andra ) brukar ställa ut saker jag inte behöver utanför soprummet hemma så tar folk hand om det efter nån dag. skrivare, stolar osv. maten och elektronskrotet känns som det största problemet. köp inte nya mobiltelefoner.
  själv föreslog jag på min blogg att man bör odla örter och annat UTE på allmänn plats för allas trevnad, samt jag har länge hållit på med sätta groddad lök. det är TOPPEN

  Nu är det dock lite lågsäsong för matletande, eftersom det är så varmt. I augusti är det ju rötmånad oxå. så akta er.

 6. Calle Says:

  det finns inga regleringar- globalisering och ”frihandel” är bakgrunden till överproduktionen

 7. Calle Says:

  människor är BESATTA av datumstämpeln, pga av livsmedelsverkets krystade förordningar. Man har nyligen ökat datumstämpeln på mjölk med EN DAG, och vissa människor slänger SÅ FORT DATUM GÅTT UT hemma!! ÄGG är en annan sak- de är ofta ätbara upp till två veckor efter att datumet gått ut å klarar rumstemperatur. Detta för att datumet är lika i hela EU- och de utgår från de varmaste länderna . människor måste TÄNKA SJÄLVA SJÄLVA SJÄLVA SJÄLVA

  de flesta kylvaror klarar 8grader- så du måste inte ha din kyl på 4grader kallt!!! i princip är det bara fisk och färs som bör ha kallare- 0grader.

  De borde finnas en officiell frigan-falang inom greenpeace. Resurser inverkar ekonomi, hälsa och ALLT som innefattar människor. varför fattar inte foilk det som tyckjer man är en uteliggare som går i genom soptunna.

 8. Calle Says:

  ….de måste fatta att NORM inte är lika med RÄTT!!

 9. gnylfe Says:

  Calle says:
  jag anser inte det är rikigt sant att de snabbodlade kryddorna uppfödda på dropp (timjan m m på liten meskruka på närbutiken) klarar sig, de är inte härdiga nog- det är inte meningen att de ska vara det . de är snabbodlade för att möta den ENORMA efterfrågan- de tål ingenting och smakar ingenting. ABSOLUT inte som de kryddor odlade på friland smakar-”

  Jag har ju provat så klart! Det fungerar. Först, nyplanterade ser de väldigt klena ut, ligger helt utslagna. Sedan repar de sig, skickar upp nya fräscha blad. Dom har blivit frilandskryddor!

  De är härdiga, även om det inte är meningen. De har som tur var inte tagit fram frön som bara klarar sig på dropp.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s