Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Frigan Göteborg! 03 juni 2009

Filed under: Frigan Göteborg — Nils @ 0:39
Tags: , , ,

Jag och min bror har dumpstrat ett bra tag nu, mycket på grund av denna oerhört inspirerande blogg!

Nu är det äntligen dags att bidra med spännande rapporter från Västkusten, Göteborg och Hisingen!

Det här första inlägget får representera en helt vanlig söndagkväll:

Jag har en container vid en butik i närheten, aldrig låst och lagom nära.

Det är oftast bäst på söndagar, dagen innan dom tömmer. Det är trångt i containern och man måste nästan hoppa in för att kunna leta ordentligt, men i gengäld hittar man alltid bra grejer!

Har än så länge mest blivit påkommen av andra friganer, vilket mest är roligt, men även polisen en gång :-) Dom brydde sig dock föga, eftersom dom var ute och spanade efter ett bombhot.

Nåväl, det finns alltid gott om grönsaker och en del frukt, framförallt äpplen! Jag blir lika förbannad/förvånad varje gång över hur dom slänger bort alla dessa äpplen, äpplen som håller sig i säkert 3-4 månader utan att försämras i kvalitet, förutom lite rynkigt skal. Jag har gjort äpplemos, äpplecider, äpplepaj. Äter äpple varje dag till müslin och havremjölken! Lyxigt!

Om man gillar köpebröd så är det inga problem att bli självförsörjande på det! Det går i vågor, ibland inget, sedan 10-15 påsar!

Som ni ser på bilden, hittade jag denna gången också ost (ovanligt) och auberginer som inte hade börjat ruttna (det går alldeles utmärkt att använda dom också, bara att ta bort det ruttna…) Sen slank det med 5 paket plättar! Bra grejer!

DSC01487

Jag har sedan jag började med detta tänkt mycket på det här med veganism vs friganism. Jag var vegan innan, men äter nu en del yoghurt och fil när jag hittar det. Jag resonerar som så att jag hellre äter en ko-fil från soporna än en nyproducerad sojayoghurt! Låter väldigt vettigt, man sparar på transporter, man behöver inte odla lika mycket osv.

Men jag skulle aldrig få för mig att äta en nötfärs som jag hittar! Även om det skulle göra att jag inte behöve köpa dom där bönorna eller tofun som jag köper…

Det är ett svårt dilemma det här. Helst skulle jag se att dom inte behövde slänga någon mat alls! Och att alla var veganer och ekologisk mat som är odlad och transporterad så effektivt som möjligt…

Vad tycker ni?!

//Frigan i Göteborg

ps.

Läs också min husmorsblogg!

Annonser
 

35 Responses to “Frigan Göteborg!”

 1. Ulrika Says:

  Fan det är ju helt onödigt att slänga avocado om det inte är nått fel på avocadon. När de gör det så kan man nästan tro de slänger lite mat med flit för att folk ska hitta det ( hemlösa) som de kanske vet går och letar i cointainer. Annrs kan ju de som jobbar lika bra ta hem maten själv än att de slänger den det är ju onödigt. När det finns folk som gärna vill ha den maten som de slänger.

  • Frigan-kollektivet Says:

   Ulrika, många butiker har väktare som visiterar sin personal oregelbundet och kollar ifall personalen har kvitton på allt de tar med hem. Så jag tror många arbetare är rädda för att ta mat.

   • joel Says:

    om jag blev visiterad innan jag fick lämna min arbetsplats hade jag sagt upp mig direkt och gått därifrån utan visitering… nån stolthet ska man väll få ha kvar?

 2. Ulrika Says:

  Men de kan gå dit när affären stängt och ta det ur cointainern och om det ända ska slängas så spelar roll.

 3. fagelpadda Says:

  Hoi najs att se lite folk från Gbg.

  Har själv försökt hitta några najs spotts i gbg, men tyvärr inte hittat ngt än. Mest låsta ställen etc!.

  Hör av dig om du har några tips eller så!

  Keep up the good works brothers and sisters!

 4. sarah Says:

  Var ute på en runda igår men hittade absolut ingenting, mest matrester från resturanter och låsta ställen.
  Var runt om i Majorna området, någon som har några tips vart man borde kika?
  keep going!

  • Agnes Says:

   Hej på er alla glada friganer! :)

   Jag är jätteintresserad av att bli frigan för eftersom jag redan hittar saker och kläder i soprum så är steget rätt självklart.

   Jag undrar om någon vet om någon bra container i Linnéområdet? Eftersom jag har en sjukdom som ger stela leder är jag inte så vig utan ser helst en container där man kan gå in på sidan och slipper klättra.

   Tips mottages mycket tacksamt!

  • nina Says:

   hej!

   dåligt i majorna. väldigt dåligt tyvärr..
   tar man sig över till hisingen brukar man lyckas. likaså sisjön och johanneberg.

   jag letar efter en dykkamrat i göteborg. bor själv i sandarna.
   hör av dig om du vill samarbeta!

   :)

 5. Flou Says:

  Majorna, Linné och resten av centrala stan är jättesvår.. I Majorna har jag aldrig hittat nånting faktiskt :/ Mölndal har haft stans, enligt mig, bästa dumpstring, men nu har de flesta affärer börjat låsa oftare.. Antar att det har varit folk där som inte skött det särskillt snyggt tyvärr :/ Men förorter är ett bra generellt tips i gbg! Lycka till :)

 6. line Says:

  Majorna är nästan alltid tomt, det enda ställe där jag hittat mat är hemköp på stigbergstorgets container, man går in förbi garage nedfarten. men det är verkligen inte ofta det finns mat där, tyvärr är personalen allt för glad i att trycka på ”krossa-knappen”

 7. Agnes Says:

  Jag såg ett program om friganer i Göteborg och när de varit på dumpstring gick de förbi Hobbycenter på Karl Johansgatan. Vad finns det för container där? Tydligen brukade de hitta en hel del.

 8. Lottie Says:

  Bästa friganer! Mitt namn är Lottie och jag är verkligen superpepp på att testa att dyka! Men, jag vill inte dyka själv första gången. Någon som kan tänka sig att introducera dumpstring för mig och min flickvän? Vi bor i Backa och ni kan nå oss på lottie.andersson@hotmail.com

  Keep up the good dive!

 9. millisen Says:

  Ah, vilken bra ide :) Dessutom kommer jag snart att vara pank då studerar utan csn (ofrivilligt) och förlorade mitt extrajobb och då inte har någon som helst försörjning. JOBBIGT. Men, detta var ju en finfin och bra ide, jag är ju även mån om miljön och gillar promenader och lite äventyr så.
  Jag vill gärna ha sällskap och leta, ngn som vill sällskapa mig? Vad jag förstår är det dåligt med mat i majorna :( Ngn som har ngn annan idé?
  maila mig: millis_84@hotmail.com

 10. abbe Says:

  Tjena!

  Jag är nybörjar frigan som börjar dumstra nu och jag går alltid till Partihallarna, gamlestan där man garanterat hittar polarbröd! Tar alltid med mig bröd, fullkorn, hamburgerbröd, tunnbröd, bullar, korvbröd och liknande. Har man tur kan man hitta ”dammsugare” och kokosbollar också.

  Sedan brukar det finnas massa grönsker ch frukter. Idag hittade vi färsk basilika och oregano. Bra grejer det!

  Abberizk@gmail.com

 11. Daniel Says:

  Hej!
  Jag letar efter folk som jag kan följa med när de ”dumpstrar”. Dels blev jag väldigt sugen på att själv lära mig utnyttja detta enorma slöseri. Jag är även väldigt intresserad av att följa med och dokumentera i form av ett bildreportage eller att filma. Om någon inte vill vara med på bild så är det inga problem, isåfall kan jag dokumentera allt runtomkring. Tacksam för svar/ Daniel.
  beavernose@hotmail.com

 12. Susanne Says:

  Hej! Vi är två kärlekssjälar som är enormt sugna på att dumpstra!! Helt nybörjare på detta så vi letar efter lite härligt folk som man kan dumpstra med. Vi bor i Göteborg. Hör gärna av er. :D

  Peace!

  • nina Says:

   hej!

   jag har hållt på med containerndyk sedan i somras i göteborg. Gör det oftast själv och skulle älska lite sällskap!
   Bor i Sandarna nu och har tyvärr inte hittat nåt bra i närheten ännu.
   Har ni hittat något?
   Jag brukar vara ute nån gång i veckan.

   :)

 13. Nils Says:

  jag bor numera på hisingen vid vågmästarplatsen!
  maila om nån är sugen på att dra ut nån dag!
  jag har vart innan på wieselgrensplatsen och friskväderstorget och det har vart bra!

 14. millajovovic Says:

  hej alla goda människor!

  blir så glad över att läsa dessa inlägg :-))

  har pratat med min mamma och pappa och dom är supersugna på att dumpstra med mig (trots att dom är i 60års åldern), vi pratade just om hur mycket som går till spillo i vår västerländska hörna…allt detta slöseri! har aldrig dumpstrat på riktigt innan men nu är det dags :-)

  Viktigt oxå att vi sköter det på ett snyggt sätt och lämnar det fint bakom oss.

  Hoppas vi ses !! Keep up the good work

 15. marie Says:

  jag är också sugen!

 16. ErikaM Says:

  Vad bra med alla tips på ställen på hisingen! Tack!
  Skicka mig gärna fler på mail, och ifall nån är sugen att dra ut nån kväll så bara att höra av sig!!

 17. Ulrika Feldstedt Says:

  Hej allihop!
  Jag var ute på mitt livs första dumpsteryk igår men jag kom tyvärr hem tomhänt…
  Men vilken adrenalinkick jag fick! :)
  Bor i Kortedala och har inte sett några tips om bra ställen här. Sulle verkligen uppskatta om ni vill dela med er av era smultronställen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s