Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

10000 besök! och svårare att hitta mat i Stockholm 18 juni 2009

Filed under: Frigan Stockholm — Frigankollektivet @ 15:49
Tags: ,
Container-minne

Bäst att ta av kjolen innan, den blir smutsig annars! (Maten var god. Vegansk chokladask någon?)

Ett nöje sedan starten av frigan.se har varit att kolla hur många som tittar in på sidan. Nu när vi till slut nått 10 000 visningar måste det bara firas lite! Trodde väl aldrig att intresset för våra bilder och texter skulle vara så här stort.

I snitt har sidan visats runt 100 gånger om dagen sedan starten i mars. Räknar vi sedan in all annan media vi själva inte skapat, dvs andra bloggar och journalistiska uppsniffningar, så har frigan nu blivit ett känt begrepp även i Sverige. Förhoppningsvis kommer vi ha rotat ett antikapitalistiskt miljötänk så djupt att det kan ge någon effekt och gro även efter att vi slutat visa upp galenskapen för allmänheten.

Fynden finns överallt, och så länge överflödet inte tas till vara på eller upphör kommer förhoppningsvis människor vara där och rota. Det kan vara en myrig chokladkaka bara galningar äter (aka Hardcore-friganer…) eller ett berg av mat från en restaurang som har vett nog i kroppen att frivilligt låta folk äta den sista maten för dagen. I ett idealiskt samhälle finns inte begreppet skräp, utan allt tas till vara och har ett syfte igen. Det är den riktningen samhället ska gå i, borde gå i.

Tyvärr har flera matletare i Stockholm snarare fått uppleva motsatsen, framför allt efter stormedias fokusering den senaste tiden. Flera butiker har nu gjort det ännu svårare att leva på överflödet, något som självklart drabbar de allra fattigaste. Hårdare metoder måste nu tas till för att frigöra maten. Det börjar mer och mer likna veganernas frihetskamp för de inspärrade djuren. Visst känns det absurt, då det är skräp det handlar om, och inte plågade liv?

Det är inte oväntat att butikerna låser in maten, bygger stängsel för att hålla människor därifrån. Vi såg faran innan vi skapade den här sidan, men bestämde oss för att det var viktigt att lyfta fram en konsekvens av det här systemet (att mat slängs) och visa vad vi kan ta tillbaka. Det kommer alltid att vara så att det blir mer bevakning, låsa in, stänga ute. Hur vi väljer att presentera det vi gör kan kanske påverka, men det är ändå ett faktum att det kommer en motreaktion förr eller senare.

Det konstruktiva är väl att försöka förhålla sig till att det kommer att hända, skapa nya strategier och inte acceptera att det är så här det ser ut. Om vi blir många och diskussionerna fortsätter kanske vårt tänkande och kritik kan bli självklar i samhället. Då kommer vi att kunna förändra och kanske hejda utvecklingen. Framförallt ger vi ingen legitimitet till de åtgärder som företagen gör. Företagens agerande är på bekostnad av människor och allas vår rätt till mat.

Vägra bli nedslagen!

/yah, frigan-kollektivet

Annonser
 

22 Responses to “10000 besök! och svårare att hitta mat i Stockholm”

 1. Ulrika Says:

  Ja presic city har förstört allt. nu kan man ej frigana längre man får åka till norrland och andra ställen där tidningen är gees ut och folk ej läst det

 2. Anarkisten Says:

  haha, vilket jävla skitsnack. Ni måste helt enkelt vara sämst på att leta. Sist jag var ute hittade jag mer än någonsin.

  • stkhlm2anth Says:

   Jag vill inte gå själv på min första dumpster dukning!! Nån intresserad av att hålla mig sälskap, alltid trevligt med sälskap….:D Hör av er till min email ylotfi84@hotmail.com.

 3. Sara Says:

  Det här verkar häftigt. Är grymt intresserad. Men hur går man tillväga? Skulle vara grymt om ni kunde skriva en liten guide om hur man letar mat som nybörjare.

 4. UUlrika Says:

  ja och här har alla cointerma kvarnar där maten mals sönder innan de kommer ner i cointainern

 5. helena Says:

  shit vad coolt! hade aldrig hört talas om friganer förrän idag, när jag läste om det i en blogg och slutligen hamnade på denna sida. jag skulle också vilja bli frigan. ni är hur coola som helst. vilka underbara människor som tar till vara det som ändå ska kastas. ni ska vara stolta över er, vilka goda människor ni är!
  kram från norrland!

 6. Lidl Fruängens containrar är nu låsta. Annars har jag absolut inga problem med containerdykning i Stockholm.

 7. Jag Says:

  Ja ni borde kanske ha tankt pa att publicitet i 9 av 10 fall far negativa foljer till de som inte bett om dom.
  jag lever till 75% pa mat fran soporna och har gjort det sedan manga ar, dock forstar jag verkligen inte varfor ni har som ett behov av att mata er med varandra om vad man hittar, for mig tycks det bli till en ”inne sport” att dumstra och inte en grej som gors pga behov. om det verkligen vore att ni hade att intresse att fler behovande skulle dumstra vore det vall ett battre forum att forsoka na ut till hemlosa an att anvanda internet som ar ett begransatt medium.

  och man maste verkligen inte vara en god manniska bara for att man foredrar att ata gratis an att slosa pengar i konsumtions cykeln.

 8. Cont-Einar Says:

  Undrar hur det har gått i Uppsala efter den där artikeln i våras i en av deras lokaltidningar.

  Det kanske är dags att lägga ner den här bloggen?

  • Pepe Says:

   tror att det är för sent. Den här bloggen har redan gjort allt värst den kunde göra bara för PR-skäl utan någon som helst samvete till dem som är mest i behöv, till exempel hemlösa eller illegala människor. Jag misstänker att de som startade bloggen är verkligen butikschefer och säkerhetschef på Svensk Handel. Bloggen var riktig bra på att försvara deras intresser. Well done!

 9. Calle Says:

  det e mest kvarnar här- finns en del småbutiker som går att komma åt ibland. jag tror att det kommer bli staket runt ställena snart- och låsta skjul till Nära Dej-butikerna som de kallas här-kvarters handlarn. Antigen måste det avslöjas med BRED DEBATT a la´kalla fakta -som led i klimatfrågan- hur mycket butiker slänger, inkl elektronikskrot, där man får SE bilder å dolda kameran reportage. Eller så måste friganismen pågå i det tysta. Internet är ett begränsat medium, men det är oxå ett diversifierat medium- alla masskanaler är styrda av finaniära eller politiska intressen- vilket oxå är ett problem. ang diskussion. sen måste man ju fatta att argument som är självklara för OSS inte är det för alla- även om statistik av sopor blir allmännt känt osv. det finns många som anser att ”uteliggare bara måste skaffa jobb” eller vanlig folk inte BEHÖVER hoppa i (galna?) tunnor, eller att det e klart att coca cola ska kunna ta över ett lands ekonomi osv osv….sen känner det flesta en nedärvd?? skam att gå i SOPTUNNOR- det är ett retoriskt begrepp- sopor. även om det egentligen inte ÄR sopor utan fräscht. det vikigaste isåfall tror jag att få en nykter och intelligent upplysning utan att tappa tålamodet. MEdia ändrar opinion- den 1promille militanta veganer som sysslar med skadegörelse förstorades upp i media, smutskastade allt, – röda armén i DDR förstörde för vänstern hela åttiotalet (inkl sovjet å annat). det är knappt rumsrent längre att kalla sig FEMINIST vilket är helt SJUKT!!! en helt vanligt demonisering av de med makt- att ta ett begrepp eller en företeelse och vända det på huvudet. I USA är socialism=fascism och konservatism nåt fint från republikansk håll- å väldigt mycket populistiska åsikter genom mediakulturen. det får inte bli så med friganismen

 10. Calle Says:

  …skönt att man inte måste ha ett konto här!!!

 11. Ingrid Says:

  Hörde nyss talas om begreppet frigan – och blev jätteglad! Visste inte att det fanns en hel rörelse som vägrar låta bra mat bli sopor. Ni har mitt fulla stöd!

 12. Susanne Says:

  Jag har nyss flyttat till Stockholm och vill börja dyka. Någon som är en van lirare och kan tänka sig att ta med mig nästa gång ”du” dumpstrar?
  Jag skickar mailen om någon är intresserad:)

 13. Anton Says:

  Oj, vilka spännande inlägg och kommentarer det blev!! Borde disskuteras mer. Finns det inget tillägnat forum?

  Man kanske kunde tackla problemet med att skapa ett seriöst ”företag” som tog hand om dumps från mataffärer, och sen lät människor (från en sluten betalande krets?) ta till vara på det. Allmänt bra ur klimat- och smartperspektiv, och om man sammtidigt lyckas göra sånt här socialt accepterat, svennar mindre matkräsna och minska slängandet i allmänhet.

  Folk som tycker att detta låter intressant, är likasinnade eller bor i stockholm och vill hjälpa mig att försöka ta till vara slängd mat (kanske på innovativa sätt! Restaurangers dumsters?), kontakta mig!

  Svara här eller maila: anton_mail@hotmail.com

 14. Anna Says:

  Har kollat lite i inläggen i den här bloggen, och slås av en sak:

  Ni verkar inte tycka om journalister eftersom uppmärksamhet i media kan leda till att soprum med mat låses, och att det då alltså blir svårare att ”dumpstra”. Samtidigt så är ni upprörda över hur mycket som slängs.

  Det kan inte kopplar, är motsägelsen i detta. Om ni är så upprörda över detta slöseri, så skulle ni väl älska att media tar upp det, så att folk får reda på vad som händer? Eller hur tänker ni er annars en förändring?

  Jag får för mig att ni egentligen bara vill ”dumpstra” för er egen skull. Som någon skrev i en av kommentarerna, så verkar det vara lite av en innegrej mer än ett verkligt politiskt och samhälleligt engagemang.

  • mikael Says:

   Det räcker inte med att media bara tar upp matslöseriet, det har de redan gjort många gånger, det krävs en trägen lobbyverksamhet som uppvaktar ICA, Coop & CO o politiker för att få dom att ändra sina rutiner o möjligen stifta ngn ny lag,

   Med ändrade rutiner tänker man sig typ att livsmedelsbutiker förutom det mest uppenbara som att förbättra sitt eget beställningssystem så det blir mer flexibelt o smart, men även att de har kylskåp o frysdiskar vid kassan som säljer varor som gått ut till kraftigt reducerade priser istället för att slänga det, andra saker skulle kunna vara att skänka överflödet av kasserade varor till välgörenhetsorganisationer som i sin tur delar ut det till utslagna individer.

   Men att stifta ny lag mot matslöseriet är svårare har heller ingen koll på vad livsmedelsverket föreskriver om varor som gått ut o sen tycker man det borde ligga i ett vinstdrivande företags intresse att öka sina egna marginaler genom att minska matsvinnet, men kan på rak hand tänka mig ngn form av skatteavdrag om livsmedelsföretag skänker varor till välgörenhet.

   Sen är det inte framförallt rädslan att livsmedelsbutiker ska låsa in sina sopor för att media uppmärksammar det, finns tillräckligt med butiker som inte gör det ändå, utan att som privatperson bli utpekad i media som sopdykare o då många i samhället har en negativ attityd till sopdykning o vissa jämställer det med stöld kan det i sin tur ha en negativ inverkan på ens jobb eller chanser att söka ett nytt jobb då arbetsgivare brukar googla på ens namn, t.ex. läste man för ett tag sedan om en byggnadsarbetare som bloggat om arbetsplatsolyckor i flera år men han tvingades att sluta med det för ingen längre ville anställa honom.

   Den dagen man är ekonomisk oberoende söker man gärna upp media o kontaktar livsmedelsföretag för att försöka förebygga detta matslöseri vi har i vårt samhälle.

 15. Anton Osika Says:

  Ja, man måste gå nya vägar!

  Få igenom en ny sorts ”KRAV”-märkning för affärer och restauranger, som förtjänas om man ser till att resurser inte går till spillo! Sådana kommersiella incitament skulle göra susen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s