Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Pippi lär ut konsten 14 oktober 2010

Filed under: Övrigt — molibko @ 13:07
Tags: , , , ,

 

Pippi lär ut sakletarkonsten (Bild gjord av Ingrid Nyman)

"Inte vet jag vad ni tänker göra", sa Pippi. "Men själv får jag inte ligga på latsidan. Jag är en sakletare nämligen, och då har man aldrig en ledig stund."

 

Tommy och Annika tyckte att det lät trevligt och ville gärna också bli sakletare, fast Tommy sa att han hoppades han skulle hitta en gullklimp och inte en liten, liten mutter.
”Vi får väl se vad det kan bli”, sa Pippi.
”Alltid hittar man något. Men nu får vi raska oss, så att det inte kommer några andra sakletare och plockar bort alla gullklimpar som finns här i trakten.”
Alla tre sakletarna gav sig iväg ut. De tyckte det var bäst att börja leta runt omkring villorna i omgivningen, för Pippi sa att även om det mycket väl kunde hända att man hittade en liten mutter långt inne i en skog, så fanns i alla fall de bästa sakerna nästan alltid där det bodde människor i närheten.
”Fast, för all del”, sa hon. ”Jag har ett exempel på motsatsen också. Jag minns en gång när jag var ute och letade efter saker i Borneos djungler. Precis mitt inne i urskogen, där aldrig någon människa satt sin fot, vad tror ni jag hittade där? Jo, ett riktigt snyggt träben. Jag gav bort det sen åt en gubbe som var enbent, och han sa att ett sånt träben kunde inte köpas för pengar.”
Tommy och Annika tittade på Pippi för att riktigt se efter hur en sakletare skulle bära sig åt. Och Pippi sprang från den ena vägkanten till den andra, skyggade med handen över ögonen och letade och letade. Ibland kröp hon på knä och stack in handen mellan spjälorna i ett staket och sa besviket:
”Märkvärdigt! Jag tyckte precis att jag såg en gullklimp.”
”Får man verkligen ta allting man hittar”, undrade Annika.
”Ja, allting som ligger på marken”, sa Pippi.

Urklipp från boken Pippi Långstrump (1945) av Astrid Lindgren

/yah

Annonser
 

One Response to “Pippi lär ut konsten”

  1. Dumpstermorsan & Spanaren Says:

    Anledningen till vårt ställningstagande är bland annat att journalisterna har tagit nästan all plats på denna sida, de är i princip de enda som kommenterar inläggen numera. Vi tycker detta är skittrist då vi hoppats att bloggen skulle bli en plattform för friganer som visar och samtalar. Journalister tycker om att gotta sig i udda livsstilar som får uppmärksamhet av läsarna och skapar disskution på deras hemsidor och debattsidor. Vi har tidigare ställt upp på olika intervjuer (aldrig någonting som rör friganism) och alla gånger har de vinklat på sitt sätt och inte låtit oss lyssna/läsa igenom innan tryck även fast vi bett om det. Om du ska göra en intervju så skriv under någon form av kontrakt eller liknande att du ska få läsa/lyssna igenom den klara artikeln innan tryck och att du ska få komma med ändringar om artikeln ej känns bra.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s