Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Ny skribent! 18 mars 2011

Filed under: Frigan Stockholm — freefewd @ 22:13

Hallå! Detta blir en kort presentation av två anarkistiska friganer som har valt att skriva under signaturen ”freefewd”, gratis mat. Vi är båda strax över 20 år och har länge varit intresserade av miljöfrågor och har nyligen även börjat dumpstra, mest som protest mot kapitalismen men även för att spara pengar. Vi dyker på två olika ställen i norrort, ett bageri och en mataffär. Vi brukar komma över en hel del, men det finns alltid mycket kvar att hämta när vi går därifrån.  Kontakta oss om ni vill veta var vi dyker, men framför allt, leta där ni bor! Det finns garanterat ett ställe där ni kan dyka inom 2 kilometers radie. I alla fall om ni bor i en tätort.

Vi handlar bara veganskt om vi måste handla, men accepterar mjölk- och äggprodukter när vi dumpstrar. Kött, fisk och skaldjur går bort då vi vägrar att äta djur, det är bara för avtändande. Vi gillar båda att laga mat och kommer även att posta bilder på vad vi lagar med våran hämtade mat, här är ett smakprov!

Vi är båda öppna inför mindre erkända delar av friganismen, såsom att jobba mindre, ta grejer ur grovsoprum, byta med kamrater, använda freeshops, med mera!

//freefewd

Annonser
 

10 Responses to “Ny skribent!”

 1. Anton Says:

  Vad kul!

  Försöker själv ta till vara på så mycket slängd mat det bara går, och om kan tänka sig att sticka ut, typ äta folks rester (uppfattas som mycket illa), så går det rätt bra även fast jag inte hittat några containrar.

  För här runt norrmalm så slänger ju alla affärer sina grejer i containrar inne i ”garage”, som hämtas direkt av lastbilar. Eller har nån som har tips inom 3 km radie?

  Annars borde man ju ha en ”insider” som jobbar mataffär eller restaurang och kan stödja denna enorma miljövinst genom dörröppning…

 2. M Says:

  Tjo, vore toppen om ni kunde slänga iväg ett mail och tipsa om vart ni dyker! Bor i innerstan men dyker alltid i söderort då det är ganska kört här, vore toppen med tips på några ställen i norrort!
  /M

  • freefewd Says:

   Jag la precis upp det på trashwiki *Redigerat nu när det legat uppe en tid. Containrarna är dock fortfarande safe, döks igår*

   • Va lustigt, jag åkte faktiskt förbi där tidigt på morgonen med bussen förra veckan, och noterade att containrarna stod ute. Tänkte då att där borde det ju gå, hehe! :)

   • Cont-Einar Says:

    Var det den Lidl som hamnade i blåsväder när tidningarna för några år sen skrev att dom hällde schampo över sina sopor så att stackars hungriga sopletare inte kunde äta maten? Sån vinkling borde media kunna ge även beträffande alla sopor som låses in och går till spillo.

    Förresten så gillar jag inte att man pekar ut butiker öppet på nätet. Jag tror att det ökar risken att dom stänger in soporna när dom upptäcker att dom är omnämnda.

 3. Jag antar att det är den samma Lidl i Solna.

  Det beror på var på nätet skriver du om bra ställenna. Just nu, så vitt jag vet, svenska dumstrinställenna är beskrivna bara på Trashwiki – och svenska Trashwiki sidor kan inte nås via Google, alltså det är svårt att upptäcka dem ställenna om du inte har direkt länk.

  • mikael Says:

   Tycker inte heller att man ska skriva var man dyker, ganska lätt att hitta ställen på egen hand, hade heller inga problem att hitta den länken, som tur var hade de inte med många av mina favoritställen på den sidan.

   Tycker också att webmastern på denna sida borde censurera eller ta bort inlägg som skriver om vart man dyker eller hänvisningar till sidor som spaltar upp bra platser på tanke på att det är bl.a. många journalister som läser inläggen o t.o.m. skriver kommentarer här att de söker friganer att intervjua, då kan man även tänka sig att andra som butiksägare läser här med.

 4. sixx Says:

  Känner man sig inte ganska ofräsh efteråt? om man vart och rotat runt i ett äckligt sopkärl?

  Jag kan förstå det om man är en fattiglapp, annars inte!

  mvh, Sixx

  • mikael Says:

   Man känner sig inte mer ofräsh en att använda en offentlig toalett eller äta lösgodis (läst att bara 1/6 tvättar händerna efter ett toa-besök o att många tar direkt med händerna när de handlar något typ lösgodis).

   Och man kan inte jämföra en livsmedelsbutiks soptunna med andras, de brukar lägga hela rena förpackningar som gått ut den dagen i tunnan, så ofta är soptunnan bara full av sådana förpackningar, som många gånger bara legat där någon timma innan man hämtar den, så det är bara att ta hem, ta ur maten från förpackningen och lägg den i en fryspåse som åker in i frysen, tycker inte jag känns speciellt ofräscht.

   Sedan är de flesta friganer det av moraliska skäl (vill minska sitt miljöavtryck o tycker det är respektlöst att slänga fullt ätbar mat när det finns folk som svälter) att man sparar massa pengar är bara ett trevligt plus.

  • Adam Says:

   Nej, ofräscht är att en miljard människor svälter. Ofräscht är att folk slänger 30% av deras inhandlade mat. Ofräscht är att äta döda djur, som är matade med den mat som de svältande människorna så desperat behöver.

   Att ta mat från ett sopkärl, åka hem och tvätta den och sedan laga god mat, det är långt ifrån ofräscht.

   Dessutom har vi plasthandskar.
   Adam från freefewd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s