Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.2874079-anna-graver-i-soptunnorna-efter-mat 22 mars 2011

Filed under: Övrigt — dumpsterpinglorna @ 16:27

Journalisten har snott bilden från oss på frigan!

Jag tycker det är bra att media tar upp det men att det borde vara mer generellt för när man fokuserar på en sån liten stad som Östersund kommer det nog att vara mer än adjö till guldfyndens containers.

 

INGA mer journalister nu, tack!

 

Annonser
 

9 Responses to “http://ltz.se/nyheter/ostersund/1.2874079-anna-graver-i-soptunnorna-efter-mat”

 1. Linton Says:

  Fakturera för bilden. Det kallas bildstöld och är något som Svenska fotografers förbund jobbar hårt för att motverka. Låt säga att du fakturerar Svenska journalistförbundets minsta rekomenderade arbete; tre timmars jobb a 820 kronor / timme (med F-skatt). Alltså 2460 kronor. Om du inte har möjlighet att kunna fakturera kan du prata med tidningen och begära att få fakturera med a-skatt.

  För övrigt tycker jag att det är viktigt att det skrivs om det här ämnet även om nästan alla medelklassjournalister måste hålla en nedvärderande ton typ ”här rotar hon i soporna efter mat”. Det leder till en viktig diskussion, liksom att fler butiksägare/securitasvakter förstår vad det här handlar om. Men alla väljer förstås själva om de vill delta i ett reportage.

  Keep dumpstring!

  • Steve Says:

   <3

   "Soporna ska delas fritt, men jag ska faan ha betalt för att jag tog en bild!"

   • dumpsterpinglorna Says:

    För mig var det inte pengarna jag vill åt, utan jag vill bara ha rätten till mina fotografier. De hade inte spelat någon större roll för mig om de tagit kontakt med mig innan, men att stjäla en bild och sedan inte ens skriva vem fotografen är, då har det inte gått helt rätt till.

   • 1. De skrev ju att bilden kommer från friganernas hemsida.
    2. Frigan.se har ingen copyright, därför journalister kan använder allt material på websidan helt fritt. Om du vill att din material som du postar här ska ha copyright, då måste du skriva om detta i varje inlägg.

 2. Freefewd Says:

  Skittråkigt när kapitalet försöker stoppa oss, men det kommer aldrig att gå. Vi kommer alltid att finna vägar. Lås ska klippas, kontakter knytas, ståldörrar öppnas och nycklar kopieras. Möjligtvis är detta bara bra, så att fler börjar dyka.

 3. Micke Says:

  Visst har man copyright på sin bild även om det inte anges på sidan – jag skulle göra som Linton föreslår och kontakta dem och be att få betalt för bilden – och om dom inte skulle göra det så kontakta Svenska journalistförbundet och be om hjälp. (dock så är de prisnivåer som anges för artiklar från frilansjournalister inkl eller exklusive bild – vet inte om samma ersättningsnivå gäller för endast ett foto)

  Micke

  • Na ja, toppen. Man får gratis mat, kämpar mot överflödet och kapitalistiska systemet, men samtidigt vill gärna använda den kapitalistiska upphovsrätten. Det låter helt hypokritiskt – det är som att säga att man vill hjälpa dem barn som svälter i Afrika, men alltid hitta något orsak att inte ge pengar till Afrikafonder eller hjälpa på något annat sätt. Det finns massa bra alternativ till upphovsrätten – Public Domain, Creative Commons, Copyleft, etx. – varför inte välja dem istället och glömma om sin egoistiska önskan?

   Jag skäms för sådana „friganer“ som bara använder namnet men inte följer ideologin – fui fui fui.

 4. dumpsterpinglorna Says:

  Kära Bokej, hur mycket pengar vi än skulle skänka till barnen i Afrika, hur många fadderbarn vi än skulle ha så ligger inte problemet där.
  Problemet ligger i att vi i västvärlden slänger för mycket mat. Maten produceras till stor del av fattiga u-länder där dom som arbetar med det får så dålig lön att det inte ens har råd att köpa den maten som sedan fraktas långa vägar till oss i västvärlden, som vi sen ska slänga.
  Grunden för ett hållbart samhälle är bra miljö. För om vi skulle ta vara till allt som slängs skulle ingen människa i världen behöva svälta. Om vi skänker mer pengar hjälporganisationer för att dom i u-länderna ska få råd att köpa mat så blir det ju ännu mer slitage på miljön.
  Läs på lite mer innan du uttalar dig.

  • Kära dumpsterpinglorn, jag tror jag har läst lite mer än du har gjort det för jag ser att du har helt missförstått mig – det kan jag säga som miljövetare. Allt vad jag pratade om är att friganismen är ett koncept där man ifrågasätta kapitalistiska sätt att leva – och det på något sätt inkluderar också hela copyright grejen. Allt vad du säger om barn i Afrika och matslöseri i världen är mer eller mindre korrekt – men det var inte als vad jag pratade om. Läss noggrant innan du svarar nästa gång.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s