Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Dumpstring, journalister och poliser 26 maj 2011

Filed under: Frigan Stockholm — dumpsterdevil @ 13:27

Äggen går ut 6 juni. Vi hittade över 20 mangos. De jag har ätit hittills har varit delikata.

Tisdagen (24 maj) blev synnerligen speciell i dumpstringshänseende.

Till att börja med blev jag tillfrågad av en journalist och gick med på att ställa upp på en intervju. Vi bestämde att träffas vid en container för att hen och en fotograf skulle få chans att betrakta hantverket. Kvällen till ära gjorde jag även sällskap med en bekant och hens vän.

Att jag börjat dyka i containrar har just med denna bekanting att göra, då jag vid den tidigare aktiviteten med sångaktion under Vattenfalls årsstämma fick tillfälle att samtala med henom om dumpstring. Vi har hörts under de senaste veckorna om att dyka tillsammans, men kom alltså inte till skott förrän nu.

Så'n där paprika har jag sällan ätit. Spännande.

Det fanns ovanligt mycket mat den här gången. Bland annat över femtio kilo limefrukter. Fick lov att lämna det mesta. Vi förde ju också samtal parallellt med dumpstringsprocessen, varför vi var där på plats under hela två timmar. Det kan ha varit anledningen till att vi fick påhälsning av en polispatrull på två civilklädda konstaplar. Fett nice.

Mycket gurkor och fräscha morötter. Tog bort blasten direkt på platsen.

De var dock inte aggressiva utan frågade mest vad vi höll på med. Jag förklarade sanningsenligt och framhöll att jag höll på att rädda världen genom att agera mot slöseriet. Vi funderade lite tillsammans kring huruvida det var olagligt eller ej. Poliserna menade att det rör sig i en lagmässig gråzon, vilket jag håller med om. Moraliskt är det inget snack, såvida en inte är nyliberal kapitalismknarkare.

Misstag. Råkade packa päronen lite för djupt i väskan.

Sedan tog en av dem mitt ID-kort och kollade upp mig, som hen sade. Efter en stund tog de mig avsides och förklarade att deras befäl ansåg att jag inte bröt mot lagen. En schysst bedömning. De lade till att jag skulle vara försiktig och att en annan patrull skulle kunna göra en annan bedömning.

Kanske hade journalisten och fotografen en del i det medgörliga bemötandet att göra? Eller så var de helt enkelt bara snälla? Jag vill gärna tro på det senare, men under samtalet fick jag signaler om såväl överseende som oförstående, om medhåll som en potentiellt rigid, paragrafmässig hållning.

Fikabröd för en vecka. Fast å andra sidan saknas ca 10 bullar på bilden...

Det ska bli spännande att se hur reportaget blir. Det är i varje fall tänkt att publiceras i Situation Sthlm. Fotografen blev intresserad av hänga på och dyka någon gång när hen inte var i tjänst och journalisten var också positivt inställd och tog med sig en mango och två gurkor hem. Så skiljdes vi åt i vårnatten.

Annonser
 

7 Responses to “Dumpstring, journalister och poliser”

 1. Dumpstermorsan & Spanaren Says:

  Jag köper alltid Situation Stockholm när jag ser en försäljare. Trist dock att det bara är 1-2 ggr om året jag är i Stockholm eller dess närhet. Men det går faktiskt att prenumerera på denna välskrivna & högintressanta tidning. 550 kr om året.
  https://www.kundservice.net/index.aspx?Product=SIT
  Jag ska genast knappa in mina uppgifter.
  Tack för det intressanta inlägget, dumpsterdevil. / Dumpstermorsan

  • dumpstergrrl Says:

   Det brukar vara försäljare ibland vid centralstationen i Uppsala också, i alla fall i höstas när jag pluggade där. Att prenumerera verkar dyrare än att köpa lösnummer, vart går pengarna då förresten? Om man köper av en försäljare så stödjer man ju dem genom att hälften av priset går direkt till försäljaren.

   • Dumpstermorsan & Spanaren Says:

    Enligt hemsidan så ( http://www.situationsthlm.se/Prenumeration/PrenumeraNod/ )

    ”Vi har funnits på gatan i elva år. Nu finns vi i brevlådan också. Köper du Situation Sthlm på gatan stödjer du en av våra hemlösa försäljare. Väljer du att prenumerera stödjer du vår sociala verksamhet för alla försäljare. För 550 kronor får du tidningen Situation Sthlm under ett helt år i brevlådan.”

    Antar att lite måste läggas på för porto oxå. / Dumpstermorsan

 2. E Says:

  Situation Sthlm kan du också hitta i bl a Örebro (utanför ICA Maxi) i alla fall sommaren 2009 + 2010, hoppas försäljaren står där nu också. Den säljs även på Gotland! =)

 3. Moga Says:

  Big up för mediakontakten! Jag tycker det är dags för friganismen att omvärdera sin restriktiva hållning till media. Men detta har ju debatterats, infekterat, förut…

  Bless

  • Tror det blir skitbra. Jag har fått se texten som den är tänkt av journalisten och det är en väldigt bra och välbalanserad artikel. Vet inte om den har publicerats ännu.

   • Dumpstermorsan & Spanaren Says:

    Artikeln är publicerad i senaste nr av Situation Stockholm #168 (27/7-11) med Jan Guillou på framsidan.
    Tycker den blev bra. Måste få nämna att min äldsta dotter gjort sitt första dyk tillsammans med mig, visserligen bara 6 kg frukt/ grönt & hon tycker att hon gjort en god gärning.
    På återseende / Dumpstermorsan


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s