Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Nu då? 30 maj 2011

Filed under: Övrigt — dumpsterpinglorna @ 2:56

För en tid sedan så skrevs det ett stort repotage i våran lokaltidning om dumpsterdiving här i Östersund.  En journalist hade följ med en frigan/dumpsterdiver och skrivit rätt specifikt om olika affärer här i stan. Försökte verkligen bara se det positiva med det. Bra att media tar upp det,  skapar diskussion. Ja ni vet. Men någon vidare disskusion blev det inte och nu har man satt upp massa lås överallt.  Affärerna slänger lika mycket mat som tidigare och det känns så hemskt att inte kunna göra något åt det.

På något sätt känns det som dumt att klippa upp lås, men vad säger ni friganer? What to do liksom?

Väldigt tacksam för svar!  Take care:)

 

Annonser
 

22 Responses to “Nu då?”

 1. Leo Says:

  Problemet att klippa upp lås är att det då går från något som är oklart lagligt sett till att vara något olagligt, dvs. att klippa upp lås och då bryta sig in…

 2. Cont-Einar Says:

  Nej vad tråkigt!
  Det är precis det här jag förväntar mig händer när massmedia skriver om dumpstring. Tänk på det alla som funderar på att ställa upp på intervjuer!

  • mikael Says:

   Vad tråkigt för er men samtidigt inte förvånande för det räcker inte med att göra ett reportage om det även om journalisten är positivt inställd till dumpstring, för de flesta som läser hela artikeln och inte bara ingressen kommer bara bli upprörda för stunden och sen gå vidare med sina liv och butiksägare som läser tidningar blir sura för att folk är och rotar i deras skräp, speciellt när artikeln tar upp specifika affärer, och då är det ganska logiskt att de skaffar lås.

   Det skulle behövas några eldsjälar eller en stor grupp som börjar driva frågan politiskt med att t.ex. skapa incitament för butiker att inte slänga massa ätbara livsmedel med skatteavdrag då de skänker kasserade livsmedel till välgörenhet, men även skapa en dialog med stora butikskedjor som Willys, Coop, ICA, Netto, Lidl, Hemköp m.fl., har bl.a. läst att Lidl har satt upp skriftliga mål för alla sina butiker att få bort matsvinnet, så de skulle säkerligen vara positivt inställda att ge bort kasserade livsmedel de inte lyckats sälja till reducerade priser, det skulle bara vara bra PR för dom, deras mål kan man läsa här

   lidl.se/cps/rde/xchg/lidl_se/hs.xsl/9052.htm

   Man tycker ju att det skulle vara något som Miljöpartiet borde vara intresserade av att driva, är det någon som vet om de har tagit sig an frågan partipolitiskt?

   Sen tycker man personligen att det inte är en bra väg att gå att klippa upp lås då det är olagligt, för syftet är inte främst att få gratis mat utan att protestera mot matsvinnet.

 3. 063oliver Says:

  Hej där vi (sambo och jag) är också från Östersund, kan du komma i kontakt med oss?

 4. Adam Says:

  Jag tycker absolut att man ska klippa upp lås. Maken till idioti att låsa in ätbar, slängd mat. Hur kan man ha så liten respekt för världens problem att man låter ett hänglås stoppa en?

  • mikael Says:

   Förstår överhuvudtaget inte ditt resonemang, först och främst så skulle jag också låsa in mina sopor om man hade butik för man vill inte ha folk som rotar i dom, skillnaden skulle vara att man skulle jobba mer aktivt att få ner matsvinnet och skänka kasserade matvaror till välgörenhet.

   Sen tycker man det är oroväckande att du är beredd att begå en klar brottslig handling som skadegörelse för att få gratis mat och motiverar det med att du bidrar till att lösa världens problem när du själv inte är i nöd, då undrar man vad du mer är beredd att göra för sakens skull, nej jag tycker man får dra gränsen någonstans och det gör man vid skadegörelse.

   Visst det är tråkigt att tidningsartikeln snarare fick motsatt effekt där de flesta butiker i stan skaffade lås istället för att göra ngt åt matsvinnet, men det finns bättre och lagliga vägar att ta istället som att starta en lobbyverksamhet mot matsvinnet där man bl.a. kontaktar butiker och politiker och har en dialog med dom om hur man kan förebygga och lösa problemet.

   • Adam Says:

    Vi har haft den här diskussionen förut. Du har en alldeles extrem respekt för ett hänglås som någon har köpt för 29:90, jag har det verkligen inte. Du tycker att man kan få arbeta för förbättring, så länge man aldrig bryter mot en lag. Jag är anarkist. Jag skiter i om det är olagligt att bryta upp nåt hänglås. Det är idioti att låsa in slängd mat. Idioti att låsa in whatever som är slängt, egentligen. Reuse, reduce, recycle. Så länge vi inte vågar gå utanför detta system så är det nog kört att klara att rädda världen. Hur fin tanken än är att du i din låtsasaffär skänker mat till hemlösa.

    Och det är inte bara för mig, det är för alla andra som också dumpstrar. Många hemlösa dyker på samma ställe som jag gör, vi delar efter behov, såklart.

   • mikael Says:

    Gör som du vill, själv tycker man det är en tråkig utveckling, sen är det inte priset på hänglåset som avgör om det är skadegörelse el. inte.

    Sen kan man gå utanför systemet utan att bryta lagen, t.ex. som man gör nu genom att vara frigan och tidigare varit vegan några år.

    Man löser heller inte världens problem genom att rusa in i det och begå kriminella handlingar, oftast är problemen komplexa som både måste lösas på en lokal samt global plan genom samarbete, reglering, kontroll m.m. Och att ens komma fram till vettiga åtgärder måste man genomföra oberoende studier som följs upp för att se om åtgärden har ngn effekt långsiktigt.

    Tror även att man på en laglig väg kan skapa opinion och förändring i samhället genom trägen och genomtänkt lobbyverksamhet, och inte som du med din småskaliga direkta aktion som förespråkar kriminella handlingar som bara kommer slå tillbaka på saken, sen som man skrivit tidigare så stödjer man civil olydnad men det först när lagliga alternativ är uttömda.

    Sen skänker allaredan många friganer mat till behövande, det skulle vara underbart om man kunde organisera det bättre och få all kasserad mat som inte ens behöver hamna i en varm container utan varit kyld, och det uppnår man bäst genom att skapa el. hitta en ideell organisation som är villig att göra det och få butikskedjor att teckna avtal om kasserad mat med den.

    Sen om man fick bestämma så skulle man skapa matkassar till behövande som delades ut 2-3 gånger/vecka direkt från lagret inte ngn butik, då blir det mer rättvist då t.ex. en person inte kan roffa åt sig all lax m.m.

 5. Dea Brunner Says:

  jag bor också i östersund, skriv till mig på deacarlo@hotmail.com!

 6. Civil olydnad är inte fel. I det ingår emellertid att vara öppen med handlingen och beredd att ta straff.

  Det bästa vore om butikerna optimerar sina inköp så att det helt enkelt inte blir något svinn att tala om.

  Det finns förstås många olika ingångar i att försöka påverka.

  Miljöpartiet är i allmänhet för fega. Vissa miljöpartister är dock positiva. Jag känner flera (och är en själv) som dumpstrar. Dock tror jag inte att partiet är benäget att öppet gå ut och stödja containerdykning.

  Då rekommenderar jag istället Gröna partiet. :-)

  http://www.fria.nu/artikel/88354

  https://www.facebook.com/pages/Gr%C3%B6na-partiet/203056396403170

  • mikael Says:

   Vad tråkigt, men jag tänkte mer på att motverka matsvinnet på andra sätt än dumpstring som att skapa incitament med skatteavdrag el. alternativa lösningar där de inte slänger maten alls utan ger bort den, och det tycker man miljöpartiet eller vilket partiet som helst som värnar om miljön kunde stödja.

   Tycker det är så tråkigt att se dom gångerna man handlat sent i en affär då butikspersonalen fyller en hel sopsäck med bröd och bullar för att slänga bara för att det inte kommer att vara dagsfärska längre och att de inte ens försöker att sälja dom till halva priset den sista timmen.

   Sen håller man med om att butikers inköpssystem behöver optimeras mera så dom blir mer flexibla och bygger på tidigare säljstatisk, men det tror man de redan jobbar med och det är bara en del, de borde vara bättre på att ta in varor med längre hållbarhet t.ex. kött som inte gasats för att få fin färg, sen även att marknadsföra varor som håller på att gå ut bättre genom att ställa det i en egen kyldisk vid sidan av en mathylla och ovanför ha en stor rödlapp där det står rabatterade varor m.m., folk är svaga för rabatterade saker, läste nyligen Jens Nordfälts intressanta bok ”Marknadsföring i butik : om forskning och branschkunskap i detaljhandeln” som var full av tips om hur man säljer varor på bästa sätt, den borde vara obligatorisk läsning för alla som jobbar med försäljning.

   Sen stödjer jag också civil olydnad och är helt beredd att bryta lagen i undantagsfall men att börja begå skadegörelse för att komma åt kasserad mat utan att ha tömt ut de lagliga vägarna som dialog med butiker, välgörenhetsorganisationer och politiker är enligt mig inte ok och inget som ska uppmuntras.

 7. dumpsterpinglorna Says:

  Åh, jag förstår bådas resonemang här. Men har varit i kontakt med många välgörenhets organisationer men dom är inte intresserade utan menar att det kränker integriteten hos dom som nu isåfall skulle få den här maten som annars skulle slängas. Konstigt resonemang, men men. Dessutom så får man ju inte heller stå och laga mat och sen dela ut på stan för livsmedelsverket har sånna jobbiga och dumma regler. Det vi dumpsterpinglorna har gjort när vi dumpstrat är att ta verkligen allt vi orkar och sen dela ut till våra fattiga studenter, arbetslösa och långtidssjukskrivna i våran bekantskapskrets. Så det är ju inte enbart tanken med att bryta upp låset att få gratis mat och av egoistiska själ.Men om man nu skulle kontakta en matbutik och försöka få dom att göra något av det som de annars skulle slänga. Vad säger man? Altså det står helt stilla i mitt huvud:(

  • mikael Says:

   Vad bra att ni har försökt, men jag tror att innan man kontaktar ngn välgörenhetsorganisation måste man har rejält på fötterna i form av livsmedelsanalyser av kasserad mat m.m. som man kan vissa upp så de förstår att kasserad mat varken är farlig el. direkt sämre än vanlig mat och det redovisar man för dom med en bra powerpoint-presentation på 20 min, och detta bara för att få dom intresserade, och det är inte det lättaste då många har en negativ attityd till kasserad mat, sen måste de skaffa resurser för att kunna hantera stora mängder livsmedel och det är inte gratis samt tar tid, så det är inte så konstigt att de inte är intresserade, men man får inte ge upp.

   Tror att innan man kontaktar en livsmedelskedja så ska man ha en välgörenhetsorganisation som är intresserad av att ta hand om kasserad mat, sen tror jag inte att det ska vara ngt problem att få dom intresserade, många butikskedjor vill ta ett större miljöansvar som t.ex. Lidl.

   Sen som sagt är att bryta upp lås skadegörelse och ingen bra väg att gå.

   • Adam Says:

    Så när låset åker på så ska man plötsligt dra ihop en powerpoint på 20 minuter, lära sig lämplig fakta, gärna lite pedagogik och retorik, och sedan kontakta diverse välgörenhetsorganisationer för få med dem på spåret, för att sedan lyckas få en affär att skänka bort dålig mat till denna välgörenhetsorganisation?

    Visst låter det fint, men ett sådant projekt är alienerande och jag tror inte att så många orkar.

    Dessutom är dumpsterdiving, iaf för mig, en protest mot hur samhället fungerar idag, där kortsiktig vinst premieras till den milda grad att ätbar mat slängs bort. En protest mot det samhälle som producerar så mycket att vi snart har passerat en ”peak everything”, alla resurser sinar.
    Visst är det trist att det finns fattiga människor i Sverige, men med vårat väl utbyggda sociala skyddsnät så är svälten bland trasproletariatet begränsad.

    Jag ska berätta en hemlighet för dig också. Företag bryr sig sällan om ”miljöansvar”. Man tjänar inga pengar på det, i så fall hade Lidl sålt bara ekologisk mat och vägrat ta under 500:-/kg för köttprodukter. När företag vill ta miljöansvar, så menar de att de vill skriva nåt fint som de redan gör (lock på kylarna sparar energi!!) på deras hemsida och sedan med det försöka få den lilla minoritet som är ”medvetna konsumenter” att handla hos dem. De vill inte rädda klimatet, tyvärr. Det finns inga pengar i det, och utan pengar, inget företag.

   • mikael Says:

    Nej det skrev man inte, om en affär låser går man till en annan, men om alla affär har lås så presenterade man en bättre lösningen än att begå brott som är belagt med fängelse, ser mig inte som kriminell utan som frigan och skulle tycka att det var en tråkig utveckling om samhället skulle sätta likhetstecken med kriminell o frigan, det är lite som militanta djurrättsaktivister som gjort ordet vegan negativt.

    Sen är ett sådant projekt inte alienerade men håller med om att det kräver mycket tid och pengar, därav att man inte försökt själv ännu.

    Sen att sätta ihop en bra powerpoint-presentation är väl inte så konstigt, man måste sälja in idén och då är det viktigt att vara tydlig och påläst, och det är väl ngt många är vana vid att göra, i alla fall de som läst på universitet.

    Man behöver inte stoppa vid kasserad mat, och som man själv skrivit innan så försöker man undvika att konsumera så mycket o använda sina prylar till dom går sönder o inte är värda att reparera, och när man handlar så försöker man köpa begagnat, förstår heller inte människor som måste byta mobiltelefon varje år för att det kommit ut en ny modell el. köper svindyra kläder för att det är ett märke på dom.

    Sen har du en poäng i att företag inte bryr sig, för där styr oligarkins järnlag, men man kan motverka det som t.ex. Lidl har gjort med att sätta upp skriftliga direktiv som deras butiker ska jobba efter, så visst kan företag ta ett miljöansvar och inte enbart tänka på pengar, det är även vanligt att företag sponsrar idrotten utan att få ngt tillbaka.

    Sen börjar fler och fler företag miljöcertifiera sig och även kräva att deras underleverantörer är certifierade, har läst att 15 gånger så många företag är miljöcertifierade idag jämfört med 10 år sedan, så det är en positiv trend, sen tycker man staten kunde skynda på det hela lite genom att lagstifta mer om att ta miljöansvar hos företag, för det är de som släpper ut mest växthusgaser i samhället.

 8. Pröva med att du har en släkting som äger en grisfarm och som genom dig undrar om de vill ge överbliven mat till grisarna. Rapportera gärna tillbaka hur det går. :-)

 9. Dumpsterpinglorna Says:

  Det är faktiskt olagligt redan att ta mat ur olåsta containrar.. så vad förvärrar om man klipper lås?

  • mikael Says:

   Jaså kan du peka på ett fall i Sverige där ngn blivit dömd i tingsrätten dom senaste 5 åren för att ta mat ur olåsta containrar och då får du inte ta med olaga intrång, går själv inte in på inhägnade områden, och det är stor skillnad på att begå ett brott som är belagt med fängelse och ett som kanske är ett bötesbrott, skillnaden består inte bara med att privatpersoner kan gripa dig utan också av moraliska skäl där man ser slängd ätbar mat som ett hån mot svältande och ett hot mot miljön och det vill man inte associera med riktiga brott som skadegörelse, det är heller inget vinnande sätt att få mer människor att dumpstra.

   • mikael Says:

    För att förtydliga tidigare inlägg så menar jag uppenbart kasserad mat från olåsta sopcontainrar, och har heller inget emot att folk går in på inhägnat område så länge de inte klipper upp staket el. lås, fast gör det inte själv, mest av anledningen att man behöver inte göra det och tycker då att det är onödigt och kontraproduktivt.

    Sen är det upptill var och en var de drar sin gräns, men tycker det är helt fel att uppmuntra offentligt till kriminella handlingar som leder till fängelse om man åker fast, om man nu tycker det är ok att klippa staket o lås gör det då men håll inte på och skriv om det för det för bara med sig dålig pr för saken.

 10. skogslivet Says:

  Hej alla!

  Här kommer lite VIKTIG INFO!
  Jag tänkte försöka lägga upp det som en post på själva startsidan på frigan.se men då måste jag visst skaffa eget blogkonto och det andra med det tredje… Och eftersom jag inte gillar att slösa mer tid än nödvändigt framför datorn så får det räcka med en kommentar här så länge…

  Jag lyssnade just på radiodokumentären i P1 om dumpstring där det bl.a. diskuterades om dumpstring var olagligt eller ej, liksom här ovan i kommentarerna.

  Jag vill bara tillägga min egen erfarenhet till denna diskussion:

  Jag och två kompisar blev tagna av polisen för att vi dumpstrat på en liten ort i Dalarna för några månader sedan. Vi blev upptäckta av en securitasvakt som sedan ringde polisen. Vi hade dumpstrat utanför flera butiker med hjälp av bil, och när polisen lös in i bilen med ficklampor bedömde de att där fanns ”stöldgods” till ett värde över 500 kr och de beslöt därför att anhålla oss för stöld och vi fick följa med in till stationen på förhör.
  När vi kom fram till stationen och skulle lasta ur ”stöldgodset” blev det plötsligt lite besvärligt för poliserna eftersom de då insåg att detta ju var komposterande matvaror vilket inte var lämpligt att förvara inne i vanliga förvaret men inte heller utomhus därför att de skulle få fågelinvasion och problem med hundarna. De såg ut som om de började ångra beslutet att ta med oss till stationen…
  Jaja, vi förhördes separat och kom inte hem förrän vid fem på morgonen.
  Jag tyckte att det var en skitjobbig upplevelse att bli tagen av polisen, jag har stor respekt för det mesta av det arbete som polisen utför och tycker att mycket av det som står i lagen är sånt som jag kan hålla med om. Dock kan jag tänka mig att idka lite civil olydnad så länge jag inte tror att någon annan skadas/såras av det jag gör. Att till exempel ta slängd mat så länge jag inte gör någon skadeverkan och lämnar allt fint och snyggt efter mig när jag drar därifrån tycker jag känns helt ok.

  Men nu till DET VIKTIGA; UTREDNINGEN:
  Vårt fall togs faktiskt över av nationella utredare, eftersom Polisen ville veta hur de skulle behandla detta allt vanligare fenomen. Dessa utrdeare kom fram till att DET INTE KUNDE KALLAS FÖR STÖLD (iaf inte utifrån de förutsättningar som rörde vårt fall) DÄRFÖR ATT 1) VARAN HAR INGET EKONOMISKT VÄRDE PÅ DEN LEGALA MARKANDEN (eftersom datum gått ut e.likn. kan varan inte räknas som säljbar och man kan alltså inte anta att den som tar den har för avsikt att kränga den vidare med avsikt att tjäna pengar på det 2)VARAN KAN MED SÄKERHET ANSES VARA VARAKTIGT LÄMNAD (dvs eftersom butiken slängt bort det med avsikt att ej nyttja det igen har man ”avsagt sig” ägandet av varan) OBS! DETTA GÄLLER EJ OM MAN BRUTIT SIG IN, GJORT ÅVERKAN ELLER PÅ ANNAT SÄTT GJORT INTRÅNG PÅ INHÄGNAT OMRÅDE E.DYL. FÖR ATT KOMMA ÅT VARAN

  Alltså – så länge man inte tar sönder nåt, bryter upp lås eller hoppar in på inhägnat område för att dumpstra så kan det nte räknas som stöld! Om containern står på parkeringen och man kan komma in utan att söndra så är det alltså ok enligt lagen att dumpstra! Dock kan ju butiksinnehavare eller securitas surna till, då brukar jag först försöka snacka men sen gå därifrån för att återvända senare istället om det inte funkar att snacka. Som sagt jag gillar personligen inte att skada/såra i onödan. Hellre då så små frön som får gro i sin egen takt…

  Jättebra att det dyker upp allt mer i media tycker jag! Dock blir fokuset oftare på själva dumpstrarna som intressanta fenomen snarare än på det sjuka i slängmassorna, tråkigt…

  Kram på er alla och dumpstra mera!!

  Lina

 11. En som vill Says:

  Hej! Jag jobbar sedan några månader tillbaka i en livsmedelsbutik och mår otroligt dåligt över allt vi slänger och försöker verkligen hitta ett sätt att göra det bättre! En sak som görs på ett bra sätt i butiken är att alla torrvaror som exempelvis förpackningen gått sönder på ges bort till en organisation för hemlösa som hämtar 1gång i veckan. Men sådan mat som har kort datum eller gått ut får man tydligen inte ge bort enligt någon livsmedelslag..?

  Jag försökte hitta ett sätt att ge bort allt det bröd som bakas i butiken som blev över vid stängning, för det sparades ju bara en gång i veckan till de som hämtade den andra maten. Hittade ett aktivitetshus för hemlösa i samma kvarter som blev jätteglada för att kunna hämta en säck med bröd och fikabröd innan de öppnade varje morgon:) men efter bara några dagar (med väldigt lyckade hämtningar och glada hemlösa) så uppdagades det på något vis att vi tydligen inte fick ge bort brödet enligt någon lag som sa att eftersom vi annars hade slängt det gjorde att brödet klassades som obrukligt (?). Så då fick vi tvärt sluta att ge bort bröd till både aktivitetshuset och den organisation som hämtade 1gång i veckan. Jag blir så himla sur att alla dessa lagar sabbar allt det bra som man vill göra!!

  Dessutom har affären jag jobbar i soporna under huset där ingen kommer åt dem:( så det gör det ännu värre att slänga ner helt ok mat som inte kan säljas. Jag mår psykiskt dåligt varje och och försöker rädda så mkt som möjligt innan den slängs ner i soporna eftersom ingen kommer att kunna ta det där. Detta har gjort att jag släpat hem kilovis med potatispåsar med utgånget datum och tomatförpackningar med en möglig tomat och sedan delat ut till vänner och grannar för att det ska tas tillvara på. Dock är jag väldigt nervös över detta för det är ej uttalat att det är ok att göra så utan man känner sig som en tjuv… Har hört historier om folk som blivit av med jobb och tillochmed hamnat i fängelse då de tagit med sig mat hem från butiken som annars skulle slängts.. Vi får ställa in en av varje sak i personalrummets kyl, men det är ju en piss i havet om man ska slänga resterande 10 exemplaren av denna vara. Hur ska man göra för att kunna ta tillvara på maten som inte kan säljas på ett lagligt sätt?!? Hjälp mig, jag får inte ihop detta knassamhälle som samtidigt vill jobba för en bättre miljö men sätter lagar mot att kunna göra det…

  Tar tacksamt emot förslag om hur man kan göra med mat som ej kan säljas och för att minska svinn i butik. Jobbar på att få ledningen att ändra inställning till att sälja ut produkter med kort datum till billigare pris. Än så länge görs det bara med kött och fisk för de vill ”inte förknippas med en nettobutik”… Men jag ger inte upp än…

 12. bob Says:

  Bra initiativ du tar, tycker dock att du ska vara försiktig med att ta saker från jobbet, det är inte värt att fastna i en hemgångskontroll eller att en oförstående kollega ser det så du både blir av med jobb och kanske blir polisanmäld, så dumpstra efter arbetstid när du nu har tillgång till garaget.

  Sen tycker jag att du ska börja skicka mail till riksdagspartier och någon seriös tidning där du berätta om din situation där butiken är beredd att skänka till välgörenhet och att det redan finns en organisation för hemlösa som vill hämta maten men att en lag, specificera vilken, stoppar det, och om de vill försöka hjälpa till att ändra på det.

  Under tiden så är det bara att fortsätta bedriva lite civil olydnad och försöka ändra saker inifrån till det bättre, t.ex. att skapa en egen liten avdelning i butiken där man säljer av skadade varor och sånt som håller på att gå ut till rabatterade priser, se över era beställningssystem så dom blir mer flexibla och bygger på tidigare säljstatistik, sälja bröd och bullar som ska slängas eller skänkas bort till halva priset sista timmen m.m.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s