Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

juridiska erfarenheter 13 juni 2011

Filed under: Övrigt — Cont-Einar @ 8:51

Det här skrevs som en kommentar till ett inlägg, men jag lägger upp det som en egen post istället. / ContEinar


Hej alla!

Här kommer lite VIKTIG INFO!
Jag tänkte försöka lägga upp det som en post på själva startsidan på frigan.se men då måste jag visst skaffa eget blogkonto och det andra med det tredje… Och eftersom jag inte gillar att slösa mer tid än nödvändigt framför datorn så får det räcka med en kommentar här så länge…

Jag lyssnade just på radiodokumentären i P1 om dumpstring där det bl.a. diskuterades om dumpstring var olagligt eller ej, liksom här ovan i kommentarerna.

Jag vill bara tillägga min egen erfarenhet till denna diskussion:

Jag och två kompisar blev tagna av polisen för att vi dumpstrat på en liten ort i Dalarna för några månader sedan. Vi blev upptäckta av en securitasvakt som sedan ringde polisen. Vi hade dumpstrat utanför flera butiker med hjälp av bil, och när polisen lös in i bilen med ficklampor bedömde de att där fanns ”stöldgods” till ett värde över 500 kr och de beslöt därför att anhålla oss för stöld och vi fick följa med in till stationen på förhör.
När vi kom fram till stationen och skulle lasta ur ”stöldgodset” blev det plötsligt lite besvärligt för poliserna eftersom de då insåg att detta ju var komposterande matvaror vilket inte var lämpligt att förvara inne i vanliga förvaret men inte heller utomhus därför att de skulle få fågelinvasion och problem med hundarna. De såg ut som om de började ångra beslutet att ta med oss till stationen…
Jaja, vi förhördes separat och kom inte hem förrän vid fem på morgonen.
Jag tyckte att det var en skitjobbig upplevelse att bli tagen av polisen, jag har stor respekt för det mesta av det arbete som polisen utför och tycker att mycket av det som står i lagen är sånt som jag kan hålla med om. Dock kan jag tänka mig att idka lite civil olydnad så länge jag inte tror att någon annan skadas/såras av det jag gör. Att till exempel ta slängd mat så länge jag inte gör någon skadeverkan och lämnar allt fint och snyggt efter mig när jag drar därifrån tycker jag känns helt ok.

Men nu till DET VIKTIGA; UTREDNINGEN:
Vårt fall togs faktiskt över av nationella utredare, eftersom Polisen ville veta hur de skulle behandla detta allt vanligare fenomen. Dessa utrdeare kom fram till att DET INTE KUNDE KALLAS FÖR STÖLD (iaf inte utifrån de förutsättningar som rörde vårt fall) DÄRFÖR ATT 1) VARAN HAR INGET EKONOMISKT VÄRDE PÅ DEN LEGALA MARKANDEN (eftersom datum gått ut e.likn. kan varan inte räknas som säljbar och man kan alltså inte anta att den som tar den har för avsikt att kränga den vidare med avsikt att tjäna pengar på det 2)VARAN KAN MED SÄKERHET ANSES VARA VARAKTIGT LÄMNAD (dvs eftersom butiken slängt bort det med avsikt att ej nyttja det igen har man ”avsagt sig” ägandet av varan) OBS! DETTA GÄLLER EJ OM MAN BRUTIT SIG IN, GJORT ÅVERKAN ELLER PÅ ANNAT SÄTT GJORT INTRÅNG PÅ INHÄGNAT OMRÅDE E.DYL. FÖR ATT KOMMA ÅT VARAN

Alltså – så länge man inte tar sönder nåt, bryter upp lås eller hoppar in på inhägnat område för att dumpstra så kan det nte räknas som stöld! Om containern står på parkeringen och man kan komma in utan att söndra så är det alltså ok enligt lagen att dumpstra! Dock kan ju butiksinnehavare eller securitas surna till, då brukar jag först försöka snacka men sen gå därifrån för att återvända senare istället om det inte funkar att snacka. Som sagt jag gillar personligen inte att skada/såra i onödan. Hellre då så små frön som får gro i sin egen takt…

Jättebra att det dyker upp allt mer i media tycker jag! Dock blir fokuset oftare på själva dumpstrarna som intressanta fenomen snarare än på det sjuka i slängmassorna, tråkigt…

Kram på er alla och dumpstra mera!!

Lina

Annonser
 

10 Responses to “juridiska erfarenheter”

 1. Dumpstermorsan & Spanaren Says:

  Tack Lina för ditt inlägg. Jag tycker att detta tyder på sunt förnuft inom rättsväsendet & det är precis på den nivån min moral ligger. Själv har jag bara gjort smådyk, det är tömning var 14:e dag på mitt & spanarens favorithäng så just nu i värmen är det sisådär att dumpstra. Jag har iaf planterat en frö till en av de som driver denna butik genom berätta om en snabbmatskedja som gör lite mera än bara snabbmat.
  http://eatfoodfactory.se/valgorenhet/
  /Dumpstermorsan

 2. Moga Says:

  Skönt att höra Lina! Hörde dock om en dykare i Umeå som fick dryga böter av polisen… har ingen hårdare info på det dock så kan inte svära på sanningshalten.

  • molly Says:

   Vet ej om du pratar om dem, men min kompis mamma blev gripen av polisen i Umeå och SKULLE få böter. De blev gripna för egenmäktigt förfarande (vet ej hur) och de fick gå igenom allt de tagit, skriva upp det på en lista och sedan slänga tillbaka det. Bötern dök dock aldrig upp, så frågan är ju om de verkligen hade något på dem..

 3. Finns det något diarienummer eller utredningskod som går att hänvisa till vid kontakt med exempelvis polis eller butiksinnehavare? Jag tycker att det utifrån din skildring låter som att det var en närapå prejudicerande bedömning som gjordes. Fantastiskt bra! :-)

 4. skogslivet Says:

  Hej!

  Jo det är flera diarienummer eftersom varje butiksbesök blev ett eget fall: 2000-K3735-11, 2000-K3736-11, 2000-K3738-11, 2000-K3739-11 och 2000-K3740-11.
  Vi har också snackat med utredarna efteråt och bett att få alla dokument hemskickade. Tyvärr står det bara ”Brott kan ej styrkas” på dem och ingenting om anledningarna till varför så som vi fick det förklarat i telefon och som jag återgett i inlägget.
  Eftersom det aldrig blev någon rättegång av det kan det inte räknas som prejudicerande, möjligheter finns ju alltså ändå att någon annan jurist kan använda/tolka lagen annorlunda. Men det är alltid nåt.

  Ja, ungefär samtidigt som vi greps så greps även några dumpstrare i Umeå. De greps inte för stöld utan för Egenmäktigt förfarande. Jag har ingen aning om hur det gick för dem men är väldigt intresserad av att höra! Någon som vet?

  (P.S. Liksom jag ibland tycker det känns tråkigt att mediefokus hamnar på Dumpstrarna istället för Konsumismens sjukdomar kan jag ibland också börja undra efter en flukt på frigan.se… Är vi bara ett gäng egoistiska spänningssökare som visar upp våra troféer likt en jaktturist som kommit hem från afrika-resan, eller drivs vi av lusten att förändra och förbättra världen?
  Det är himla kul att få höra om försök som gjorts att knyta kontakter mellan slängande butik och annan part så att slängandet kan minska! Visst, vi lever av detta skräp, men målet att sträva mot är väl ändå att vi Inte ska kunna göra det? Att den maten som nu slängs skulle nyttjas på bättre sätt och att en större helhetstänk skulle slå rot hos butiksinnehavarna?
  När jag och en kompis var på besök hos en butiksinnehavare för att prata om resurstänk, dumpstring och möjliga alternativ så bad han om tips på vart han kunde få reda på lite mer om dumpstringskulturen. Jag gav honom adressen frigan.se, men ångrade mig nästan sen – vad tror ni att han kommer att få för intryck av att läsa på den här sidan? Kanske sanningen, vilken den nu är. Någon som har tankar om det? D.S.)

  Dumpsterglädje Dumpsterskratt

  Lina

 5. Cont-Einar Says:

  Jag är så cynisk att jag inte tror att vi inte kan påverka resursslöseriet med friganism (mer än på ett personligt plan). Ärligt talat så dumpstrar jag mest för att få tag i gratis mat, så att jag inte behöver jobba lika mycket och får pengar över till annat. Att det sen gör att jag som individ förbrukar mindre resurser är väl kanske bra, men det är ju så marginellt sett till hela samhället.

  Köpmännen vill självklart inte att vi ska få tag i gratis mat för då behöver vi ju inte handla i deras butiker, och det händer ju att dom låser eller stänger in soporna när vi blir uppmärksammade i media. Ett tag tänkte jag att det är dumt att ens ha igång bloggen men nu tycker jag den fyller en viktig funktion i att inspirera andra att börja dyka, och att vi kan utbyta erfarenheter och knyta kontakter.

 6. tankeromfred Says:

  Hei!

  Jeg holder på med et stykke om friganerisme til en bok. Har du et brev eller liknende, som du kunne sendt meg en kopi av. Sladd gjerne navnene, men det ville være interessant å se hvordan svensk jus velger å ordlegge seg.

  Diskusjonen er aktuell i Norge, og vi hadde nettopp besøk av Tristram Stuart. Forfatteren av Waste.

  Jeg ville blitt svært glad hvis du har muligheten til å sende meg det jeg ber om. På forhånd tusen takk!

  Mailadressen min er svartnes@gmail.com. :)

  Beste hilsener fra Mira Svartnes Thorsen

 7. Bertil Says:

  Tack för informationen om dina juridiska erfarenheter. Kan du lämna information om vem den nationella utredaren var? Jag vill kontakta denna person och utreda detta mer. När du skriver att resultaten inte blev stöld, blev det i stället snatteri eller blev ni helt friade?

 8. Mattias Says:

  Tack Lina för ditt inlägg, det var både intressant och informativt. Jag har nyligen börjat dumpstra
  igen och upptäckt att LIDL har börjat låsa in sina container i skåp. Jag har vart på vissa ställen
  där någon annan har brytit sig in i skåpet före mig och lämnat det öppet, men då brukar det oftast inte finnas så mycket kvar att dumpstra där. Jag undrar vad man ska göra i denna situation för man vill ju inte bryta mot lagen, men det blir svårare och svårare att hitta olåsta containers i mina hoods, hmmm what to do, kanske om man kan skaffa en nyckel så man kan låsa upp och sedan låsa och lämna fint efter sig som du säger.

  En följdfråga, är det nån här som vet vart det finns containers som inte är låsta i stockholm?

  ha det gott
  /


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s