Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Dumpsterfunderingar 29 september 2011

Filed under: Övrigt — dumpsterpinglorna @ 17:04

Har funderat lite angående själva fenomenet dumpsterdiving.

Jag älskar att dumpstra. Känslan av att man gör världen och miljön en stor tjänst är nästan helt obeskrivlig.

Samtidigt är det ju både spännande och roligt.

För ett tag sedan blev jag påkommen av polisen när jag dumpstrade, det kom en hel patrull och allt ledde till en anmälan och

som tur var blev den nedlagd väldigt snabbt.

Brottet dom menade att jag hade begått hette ”egenmäktigt förfogande”  http://sv.wikipedia.org/wiki/Egenm%C3%A4ktigt_f%C3%B6rfarande.

Altså så man kan bli dömd för detta om man blir påkommen att dumpstra.

Denna händelse har inte fått mig att sluta dumpstra, men tänka i andra banor.

Hur mycket vi än dumpstrar så kommer det slängas så mycket mat ändå.

Kan man på något sätt driva det här vidare, till en stor samhällsdebatt eller få politiker att agera?

Tänkte först på att försöka göra dumpstring öppet, att man tex gör det på dagtid och istället hälsa på personalen och vara trevlig istället för att smyga runt på nätterna och klippa lås och grejjer. Det blir ju ett krig då, då kommer man inte någon vart, jag tror på ett sammarbete istället.

Vi snackade med en bekant som jobbar på en matbutik där vi brukar dumpstra nattetid för att höra vad han trodde att personalen skulle göra om vi dumpstrade dagtid. Vi fick som svar att det som antagligen skulle hända är att dom kontaktade securitas/polis för att göra anmälan och vara extra noga med lås för all framtid.

Vi måste göra något åt problemet, det är bra att vi dumpstrar men det löser ingenting i det stora hela!

Kan vi lösa det här tillsammans?

LiebeLiebe//Dumpsterpinglorna.

Annonser
 

11 Responses to “Dumpsterfunderingar”

 1. Dumpstermorsan & Spanaren Says:

  Den enda lösningen jag kommer på just nu är att försöka prata med personalen i butiken på dagtid & tycka att det är förskräckligt att det slängs så mycket mat. I Danmark finns ju matbanker.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=3149236
  http://www.eatfoodfactory.se.php5-21.dfw1-2.websitetestlink.com/valgorenhet/

  Jag har pratat i allmänna ordalag med personalen på mitt & spanarens favorit tillhåll & upplever att de blivit mycket bättre på att rea ut mat som är på väg mot utgångsdatum. De har även skaffat nån maskin ? för att göra nya streckkoder/prislappar till dessa varor.

  • dumpsterpinglorna Says:

   Åh! Ska ut skriva ut all information om matbanker/eatfoodfactory-företaget och kontakta alla ideella hjälp organisationer som jag kan tänka mig i min hemstad! Om dom är intresserad av det så är nästa steg att bege sig till matbutikerna och informera:)
   Tack för tipset. Håller tummarna för att det ska vägen!

 2. Rasmus Says:

  I somras var jag och en kompis iväg och dumpstra dagtid. Medans vi stod där och lassade ur allt gott vi kunde hitta så kom det ut en av personalen för att kasta nått. Men allt hon sa var ”ni får inte rota i vår container” var på min kompis svarade ”nje, vi vet väl det egentligen” Men typ innan han hade svarat klart så hade hon börjat gå tillbaka in i butiken.
  Jag tror att det är viktigt att göra det öppet. Iallafall om man vill få igång en debatt kring matslöseriet. Sen måste jag erkänna att jag oftast dumpstar efter stägning, mest för att jag bor i en liten håla och jag känner inte för att hamna i konflikt med personalen. För det är en av få affärer som jag har möjlighet att handla i.

 3. Åsa Larsson Says:

  Hej! Jag heter Åsa och går tredje året på samhällsprogrammet i Östersund. Varje år vid den här tiden gör alla treor ett så kallat projektarbete och jag har valt att mitt ska handla om matsvinnets påvekran på miljön och friganer. Det vore otroligt snällt om du/ni kunde svara på frågorna som finns nedan.

  Hur länge har du varit frigan?

  Vad fick dig att vilja bli frigan?

  Planerar du att vara frigan resten av ditt liv eller är din friganism bara en period?

  Hur mycket pengar spenderar du på mat från mataffärer under en månad?

  Möter du negativa eller positiva kommentarer när du berättar att du är frigan och sopdyker?

  Vilken är den största fördomen du stött på angående friganer och sopdykning?

  Har du inspirerat andra till att sopdyka?

  Vilka är dina förslag till att stoppa det köp och släng missbruket gällande mat idag?

  Har du någonsin blivit sjuka av maten du tagit från containrar?

  Övigt du vill tillägga?

  Svara antingen direkt på sidan eller skicka svaren till asalarsson93@hotmail.com!
  Tack på förhand!

  Hälsningar
  Åsa

 4. Dumpstermorsan & Spanaren Says:

  Dykt efter just mat har jag gjort sedan 2008, då spanaren introducerade mig. Hittat/dykt efter saker har jag alltid gjort, lärt av min far som alltid hittade saker. Jag kommer nog aldrig att sluta hitta mat eller saker, oavsett min ekonomiska situation. Hur mycket jag köper mat för varje månad vet jag ärligt inte & orkar inte räkna på det. Kanske 6-7″ ? Köper sällan kött, dock en del katt & hundmat då det bor 4 st såna i mitt hem. De få jag berättar för att jag dyker har ofta samma fördom som jag själv hade en gång i tiden, nämligen att det är nåt äckligt slafs man grötar runt i. Jag har ALDRIG blivit sjuk av dumpstrad mat, däremot har mina sinnen skärpts även vad gäller köpt mat. Ibland låter jag bli att handla varor i butik, bara för att de är för ledsna & jag vet att det ofta går att finna fräschare i containern. Hoppas att jag lyckats inspirera några människor till att både dyka & bli medvetna om det enorma slöseri som är. Om svinnet försvinner kommer matpriserna att sjunka & alla blir vinnare. / På återseende -Dumpstermorsan

 5. lovisa Says:

  En del kommuner använder ju hushållssopor för att göra biogas. Här finns ju ett ypperligt tillfälle att en del av den slängda maten kan gå till biogastillverkning.

  • mikael Says:

   Det är absolut en bra idé om det gäller matavfall från restauranger och privata hushåll, men livsmedelsaffärer slänger ätbar mat som fortfarande är paketerat. Tycker det i sådana fall känns fel, respektlöst och oekonomiskt att utvinna biogas ur det, då är det bättre att skänka det till välgörenhetsorganisationer eller att sälja det till grisbönder.

 6. Johanna Says:

  Hej, jag heter Johanna och pluggar fred och utveckling vid Linnéuniversitetet i Växjö och jag håller nu på att påbörja min kandidatuppsats. Min tanke bakom uppsatsen är att skriva om just friganism och allt som är interessant runt omkring detta. Om uppsatsen blir godkänd och publicerad hoppats jag givetsvis att kunna bidra med något ordentligt i debatten och vårt enorma matsvinn. Ni förstår nog vart detta leder, jag skulle hemskt gärna vilja höra lite om detta i en liten intervju. Inga namn kommer att visas i uppsatsen om det inte begärs av de jag intervjuar! Hör gärna av er till jwihk09@student.lnu.se, alla som vill

  • Sara Says:

   Superbra ämne!
   Det är inte säkert att jag har de erfarenheter du söker, men det skulle vara spännande att höra mer. Om intresse finns, maila mig gärna.

   Med värme
   Sara

 7. gleaner Says:

  Jag undrar om det går att få tag på Er på något sätt? Är erfaren dumpstrare och har tänkt åka till Jämtland på besök så det vore kul att träffas om ni har lust. Skriv till min email jag tror att ni kan se den annars ange var jag kan kontakta Er.

 8. Sara Says:

  Hej, det skulle vara roligt att få kontakt med er nån gång, jag befinner mig själv en bit bort, men erfarenheterna kanske kan berika ändå ^^ Maila mig gärna om det är intressant..
  Tack för många bra inlägg!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s