Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Om frigan.se (v 1.2) 02 mars 2009

Den här bloggen skapades för att vi ville politisera vårt billiga och miljövänliga sätt att skaffa mat – genom sopdykning, dumpster diving, friganism eller vad nu man vill kalla det. Visst hade vi spridit information om friganism och hur man själv kan gå tillväga för att dumstra mat tidigare, men då på individbasis och till en begränsad grupp av människor. Genom bloggen ville vi inspirera människor, inte bara från eko-rörelsen och bland konsumtionskritikerna, utan även skapa en allmän attityd att det är något självklart att ta hand om det som butikerna (och samhället i övrigt) slänger. Samtidigt som våra inlägg vittnar om en lycka över allting vi hittar, ställer vi oss enormt kritiska till det system som skapat detta överflöd och därmed en del av vår livsstil. Det kan vara bisarrt att leva friganskt, och det hoppas vi går fram genom våra berättelser och bilder.

Lite fakta/galenskap då kring mat. Matindustrin står för ungefär en fjärdedel av mänsklighetens utsläpp av växthusgaser, enligt Svensk mat- och miljöinformation. En ny undersökning från KonsumentFöreningen Stockholm visar att den största delen (57%) av våra sopor består av sånt som egentligen hade gått att äta. En miljon ton mat är det som de svenska hushållen kastar i soporna varje år, enligt en konsultrapport från Naturvårdverket.  Annika Carlsson Kanyam, expert vid Försvarets Forskningsinstitut, FOI, slår fast att kosten svarar för 25–30 procent av hushållens miljöpåverkan. Hon menar också att vi måste äta mindre kött för att kunna minska utsläppen. Den globala köttproduktionen bidrar ensamt med 18 procent av alla utsläpp av växthusgaser som människan genererar, enligt en FN-rapport.

Samtidigt som människor lever under fattigdomsgränsen i Sverige, slängs alltså oerhörda mängder mat (och prylar). Människor skulle egentligen inte behöva gå hungriga, eftersom vi så tydligt lever i ett överflöd. Detta överflöd behöver bara göras tillgängligt för alla. Argumentet att det är ohälsosamt och kan göra oss sjuka, som ofta används från butikerna och myndigheternas sida, håller inte. Det är vi som lever på sopkost ett bevis på. Maten som slängs ser dessutom ofta likadan ut som den vi köper i butikerna. Så vart går gränsen mellan vad som är käk och vad som är skräp – och vem bestämmer den gränsen? Mat är inte per automatik dålig för att datumet säger så eller för att den slängts i soporna.

Vi har förmågan att med våra sinnen själva avgöra om maten går att äta eller inte, om saken går att ta tillvara på eller inte. Detta borde ses som någonting positivt och uppmuntras (och görs nu av oss)! Samhället borde sluta kriminalisera och stigmatisera sopletare och istället börja förstå att det behövs ett stort nytänk för att kunna skapa ett mer hållbart (och rättvist) samhälle. Ekologisk mat och miljövänlighet i alla ära, men grön kapitalism kommer aldrig komma med några riktigt hållbara lösningar. Grön kapitalism tycker att det är bra med gröna märkningar, så att de som konsumerar känner att de i sin konsumtion bidragit till ett bättre samhälle, men ifrågasätter inte systemet som skapar och upprätthåller orättvisorna och miljöförstörelsen. De rikaste i världen är de som förstör planeten mest genom sin förkärlek för pengar och brist på respekt för det producerade. Vi är en del av dessa rika i världen vare sig vi vill det eller inte, och det här är våra ”sopor”. Att vi sedan tar till vara på dessa lyxsopor och väljer att kalla oss friganer är långt från en revolution, men ett steg för att minska sopberget och uppmärksamma det enorma slöseri som kommit att bli allas vår vardag. Och inte minst, ett praktiskt steg bort från galenskapen för att därmed själv kunna behålla vettet.Vi tar gärna emot fler skribenter till sidan, som om du vill vara med och visa upp överflödet och sprida det positiva budskapet som kommer av att vi faktiskt tar hand om och överlever på detta ”skräp” – skriv till friganism@gmail.com! Mejlen fungerar också om du har någon annan anledning att kontakta oss, men då vi driver den här sidan på idéell basis (och mejlen endast tittas till av en person) och vi också gör massor andra saker kan vi därför tyvärr inte lova er ett svar. Nya skribenter behöver dock inte vänta länge innan de kan börja skriva, då de är en del av anledningen till att denna sidan överhuvudtaget besöks och hålls vid liv.

/Frigan-kollektivet

Annonser
 

28 Responses to “Om frigan.se (v 1.2)”

 1. Barbotine Says:

  Den här texten är så sjukt bra. Tack för den.

  Och beträffande datummärkningen – även om jag personligen inte har några problem med att dricka juice vars datumstämpel visar upp gårdagens datum så behöver man ju inte ens göra det som frigan. Färskvaror och mejerivaror som fiskas upp ur containrarna har enligt min erfarenhet ofta ett s.k. ”kort datum”, d.v.s. bäst före-dagen ligger ett par dagar eller någon vecka fram i tiden.

 2. Linn Says:

  Hej! Tack för all intressant information från bloggen! Jag går tredje året på en estetisk linje i Tibro, Västergötland. Mitt projektarbete ska handla om freeganism, jag kommer leva som frigan och skriva om det, samt ha en utställning då jag kommer ha gjort en liten bok med teckningar och info mm. Jag undrar om jag kan ställa några frågor, det skulle vara jättekul om jag kunde ha med en kort intervju av en ”riktig” frigan i uppsatsen till projektet. Tack på förhand.

 3. westendgirlen Says:

  Hej, först vill jag bara säga att jag tycket att det här är en jättebra blogg och jag gillar er livsstil.
  Jag vet inte var jag ska vända mig, men jag skulle vilja ha kontakt med upphovsmannen till friganer i Stockholm, jag kan inte nå honom eftersom han har förbjudit mig från att delta i gruppen. Jag undrar bara varför, vad har jag gjort för fel? Snälla, tala om det för mig för jag vill väldigt gärna veta, så ska jag aldrig göra om det. Jag vet inte ens vad jag har gjort, jag ville ju bara bli frigan, som ni. Hur ska jag nu våga gå ut och leva på överflödet? Jag är så himla ledsen nu! Vad är det jag har gjort för fel?? jag förstår verkligen inte.

 4. HalliHallå! Jag vill också skriva :-) hur kommer jag ombord?

  Dumpsterdivah

 5. Det är konstig att du var förbjudit från e-gruppen http://groups.google.com/group/friganer-i-stockholm , kanske trodde automatisk spam filter att din medelande eller e-adressen är spam/spam-robot och så fick du förbjud. I alla fall, du kan skriva nu. :)

 6. Ingrid Says:

  Nu jävlar!

  Vegan sedan elva år, professionell soprumsdykare (hemtjänstjobbets nycklar underlättar) sedan länge, hög tid för friganism tänker jag. Börjar radiokurs på journalistutbildning i dagarna, reportage om friganism kanske, och undrar hur detta med uppmärksamhet i medier upplevs?

  Wish me dykarlycka
  /Ingrid

 7. nina Says:

  hej !

  jag undrar om ni vet om man kan hitta sådan grupper någonstans i Köpenhamn, jag är nyinflyttad från Sverige och vill gärna börja min nystart i den danska huvustaden på ett mer miljövänligt sätt.

  tacksam för svar till min hotmail. :)
  Nina

 8. gleanman Says:

  Var str din hotmailadress Nina? Jag har en del tips om att dumpstra i Kpenhamnsomrdet och
  skriver grna. Tack.

 9. Stalinskij Says:

  Grymt initiativ hörrni! Och bra läsning. *tumme upp*
  Någon som känner till något forum i Lund där man kan komma i kontakt med sopdykare? Dumpstrar själv då och då men hade gärna gjort det på regelbunden basis. Känns inte lika motiverande att sticka ut ensam bara.

  • Stalin, jag känner inte till nåt vettigt sätt att komma i kontakt med lokala dykare, annat än att gå till de lundensiska containrarna, där man kan träffa bl.a mig. Vi ses där nån dag (:

   /Jens

 10. Klara Says:

  Hej! Åh vilken fantastisk sida. Är det någon som vet om det finns ”dumpstergäng” i Örebro? Skulle väldigt gärna hänga på i så fall!

 11. Gunilla Says:

  Finns det inget sätt att ge bort mat???
  Jag har tex en del mat, torrvaror som jag vill bli av med och vill inte kasta, bor i Stockholm.
  Bra blogg och bra tankar!!!!

 12. Nils Says:

  hello thee i would like to meet some of the stockholm crowd .. even i if am non swedish speaking ;-)
  Cheers

 13. Tja! Jag har startat min dumpblogg nu och skulle gärna vilja bidra med tiden!

 14. Stalinskij Says:

  tack! :)

 15. Julia Says:

  Hej!

  Jag skulle vilja börja dumpstra och bor i Malmö. Skulle behöva göra det med någon och få lite tips. Kan ni hjälpa mig?

  Tack på förhand!

 16. vi dumpstrar och skriver musik om det:

 17. tant00green Says:

  Tjenare! Jag bor i Malmö och har varit intresserad av sopdykning i åratal, men har inte vågat bege mig ut i natten själv. Need a little help! Vore jätteschysst om jag kunde hänga med på en matfångst nån gång. Tacksam för svar!

 18. Pirjo Says:

  Hej! Jag har precis upptäckt er friganer och önskar att jag vore 20 år yngre för då hade jag definitivt varit en av er. Jag har börjat studera på gamla dar och nu fått som uppgift att skriva om en valfri folkrörelse och snubblade då över er. Jag skulle vilja träffa någon som har kunskap om rörelsen/organisationen, om dess historia, nutid och framtid för en intervju. Gärna någon i Värnamo-trakten. Finns det någon som skulle vilja hjälpa mig? Tack på förhand! Mvh Pirjo, Värnamo.

 19. Alexander Olivera Says:

  Hejsan,

  Jag älskar vad ni gör och hur ni förmedlar dumpster diving till era läsare!
  Mitt namn är Alexander och jag är frilansfotograf från Malmö och läser just nu medieaktivism.
  Om ni skulle vara intresserade så håller jag på att starta upp en kampanj där jag ska göra en utställning med dumpster diving-rätter fotograferade likt maten i recept-tidningar för att öka uppmärksamheten till hur mycket värdefullt som slängs och att folk inte ska vara rädda att ta tillvara på det.

  Skriv ett mail så berättar jag mer.

  Alexander

 20. johannarovira Says:

  Hej
  Jag är journalist som fått i uppdrag att skriva om friganism – hänger gärna med ut en kväll varsomhelst i Sverige.
  Johanna

 21. Stalinskij Says:

  Jättekul att så många har intresse för dumpstring och friganism fortfarande! Jag bor fn i Hamburg och har således inte dumpstrat i Malmö/Lund det senaste året. Lycka till!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s