Frigan – Våga lev på överflödet!

Friganer skrev och visade.

Nytt tillskott till dumsterkollektivet 08 oktober 2009

Filed under: Frigan Uppsala — carinsarmy @ 14:54

vi har ett nytt & fint tillskott till vårat lilla dumstergäng vid namn pussycat. nu är vi alltså tvättbjörnen, apan, räven & pussycaten. gårdagen bjöd oss på champinjoner, lösgodis, naturgodis, brieost (<3), gorgonsola, lammkorv (till köttätarna), aktimell, youghurt, potatis, vindruvor, plommon, paprika, krabba, bananer, keso, körsbärstomater osv

nu är det så, att jag, tvättbjörnen, har valt att käka icke-vegansk när det är dumstrat. jag anser att jag inte stöttar någon icke-vegansk industri eller företag och jag tar vara på något som har producerats och sedan slängts av ingen anledning alls då affären och företagen tjänar på att massproducera och slänga bra mat. vad tycker ni? är det fel att vika från veganismen när det kommer till ”sopor”?

Ut & dyk/ Uppsalas superkvartett

Annonser
 

41 Responses to “Nytt tillskott till dumsterkollektivet”

 1. Frigan-kollektivet Says:

  det beror helt på vad man har för känslor inblandade i sin kosthållning tror jag. det känns som många teoretiskt sett är helt lugna med att äta slängt kött/ost/ägg osv, men när de sen ska stoppa det i sitt mun tar det stopp, på grund av äckelkänslor. det blir en smakfråga. själv äter jag bara det jag tycker verkar gott, och det är svårt att tänka att kött är gott, speciellt när det legat i soporna…

  /yah

  • carinsarmy Says:

   det tror jag absolut på! jag skulle ju själv inte kunna äta kött pga av äckelkänslorna men har käkat en bit choklad & lite brie ost nu senaste veckan. det känns inte så äckligt som jag trodde att det skulle göra, men konstigt känns det. /tvättbjörnen

 2. sara Says:

  jag äter de oveganska grejerna jag hittar, typ gräddfil, västerbottenost och cheesdoodles har det blivit hittils, känns inte alls som något fel för mig, det är ju som sagt slängt. allt kött vi hittat har gjorts till hundmat, hittade dock två hummrar en gång och dom fick katterna :) lyxdeluxe! kul att höra från folk i uppsala, är där i krokarna och letar ganska ofta. puss o kram

 3. Johanna Says:

  vad roligt att höra! vi borde ha en friganträff i uppsala någon gång med dyk & matlagning.
  keep in touch

 4. nils Says:

  Jag äter också ost och mjölkprodukter som jag dumpstrat!
  Men skulle aldrig äta kött!
  Bara därför att det känns fel. Men med det teoretiska resonemang jag har så skulle kött vara OK för mig!
  Jag är vegan mestadels pga fördelningspolitik och miljön, och då är det ju bättre att äta kött från soporna än att köpa ny tofu som har rest över hela jorden…

  /nils

  • friganna Says:

   Intressant diskussion. Jag har aldrig varit mer än vegetarian, men har ändå funderat på hur jag skulle ställa mig till att äta dumpstrat kött = ALDRIG! Jag tycker inte det känns fräscht och har inget behov av att ta vara på det, eftersom det finns så mycket annat. Hundmat är väl så långt jag skulle kunna gå, men jag har ju ingen hund ;-). Helt klart är dock att jag tar vara på mycket som jag aldrig skulle köpa och konsumera som betalande konsument; halvfabrikat, udda dyra grejer, importerat mm. Det ger lite krydda på tillvaron helt klart!

 5. rebecca Says:

  Jag avråder veganer/vegitarianer från att äta dumstrat kött om man inte är tvärsäker på att det är typ fritt från bakterier. som konserver/torkat/fortfarande fryst etc. Min erfarenhet är att veganer får ont i magen etc pga av den ovana födan. Hundar har annan bakterieflora i magen, de kan ju äta bra välhängt kött (dvs sånt som börjat förruttnelseprocessen) utan att må dåligt.
  Min lilla hund får ibland påkört rådjur som mat & tycker det är smaskigt, men jag är osäker på om det räknas som friganmat.
  kram från en som har ärvt sin freeganism (far växte upp under 2:a världskriget)

 6. tvättbjörnen Says:

  nej jag skulle aldig heller äta kött! men åt ett dumstrat ägg imorse, det var lite spännande. förrutom bakterierna som offtast kommer med kött så är det ju offtast svårare att äta något man har hållit sig borta från längst. det är ju verkligen en äcklighetskännsla.

 7. Calle Elfström Says:

  Hej,

  Jag söker kontakt med friganer i Uppsala för att göra ett TV-reportage i ABC (SVT). Några som vill åka ut en kväll och visa hur det går till och prata om varför man gör detta.

  mejla calle.elfstrom@svt.se

 8. MK Says:

  Så länge köttet inte luktar dåligt så är det klart det ska ätas upp.

 9. Cont-Einar Says:

  Jag hoppas att inga fler friganer ställer upp på media-reportage. Rätt många tillgängliga soptunnor har stängts ner på sistone, åtminstone i sthlm-området, och en bidragande orsak är säkert all uppmärksamhet som varit kring dumstring. Jag tycker att det är synd att riskera de få ställen som finns kvar.

  Kram Cont-Einar
  (fd vegan som började äta kött när jag började dumstra)

 10. Calle Elfström Says:

  Så, Cont-Einar, dumpsting handlar alltså bara om att hitta gratis mat till sig själv? Jag trodde det oxå fanns en kritik mot konsumtion, och att ett syfte var att väcka opinoin mot slöseriet? Eller har jag fel?

  /Calle

 11. Joseph Says:

  Klart att han vrider på saker och ting för att det ska passa honom, men det betyder inte per definition att han har fel. Friganismen för mig är ett sätt att spara pengar, så att jag kan undvika (så långt det är möjligt) att jobba, och därmed inte bidra till tillväxtsamhället, och dess skadeverkningar på både människor och miljö.

  Men friganismen är inte en lösning, friganismen fungerar bara sålänge slit och släng samhället finns. Faktum är att vi gör oss delvis beroende av slit och släng samhället genom friganismen. Därför är opinionsbildning också viktigt. Målet måste ju vara ett samhälle där överflödet inte slängs i soptunnorna, utan kommer människorna till del direkt. Målet för oss friganer måste vara att friganismen blir överflödig. Därför tycker jag det är bra att prata med media.

 12. Pärry Says:

  Så sant så sant. Trist om de låser sina soptunnor såklart, men inte värre än att en kan klippa upp låsen…

 13. susanna Says:

  Hej!

  Jag bor i Uppsala och skulle gärna vilja ha lite mer info om vad det finns för ställen i Uppsala där man kan hitta mat:P

  Kanske kan följa med nån gång och se hur det går till:P

 14. Martin Says:

  Hallå,

  även jag är nyfiken på dumpstring, ska ev flytta ner till uppsala i januari. skulle vara sjukt kul om några erfarna matletare vill dra med mig ut på äventyr då.

 15. vegan Says:

  apropå frågan du ställde borde du gå in på denna länk och läsa, står en hel del intressant om det du undrar.

  http://www.kopandafoods.com/2008/03/03/renlevnad-kamp-vardag/

 16. Hulken Says:

  Tänkte bara medela att vi är några stycken som satt igång i trakter utanför Örebro :) någon som har någon koll vad det är för straff om man blir tagen ? intrång ? stöld ?

 17. Cont-Einar Says:

  Angående ev straff så har jag mest hört spekulationer och ingen som vetat vad som gäller. Men jag läste nyligen en notis i lokaltidningen om att det hade varit inbrott på återvinningsstationen och en massa batterier hade tagits. Gärningsmännen misstänktes endast för olaga intrång och inte stöld, eftersom det var just sopor de hade tagit. Földaktligen borde det inte heller vara olagligt att dumstra mat i en container eller soptunna om den inte står innanför staket.

 18. friganes Says:

  Bor i Lund. Vet ett schysst ställe här men that’s about it. Någon som vet fler?

  Kramar =)

 19. gleanman Says:

  Hur kommer man i kontakt med folk på den här siten? Jag känner till minst två ställen i Lund, men jag vet inte hur jag skall skriva till folk här. Du kan väl skicka ett PM till mig som Yarrah på friskit.forumportal.se om du har lust.

 20. om man tar något ur ett soprum som tillhör en affär så är det fortfarande affärens egendom så dumpstring räknas som snatteri, det är vad jag har fått veta!

 21. Katt Says:

  Hejsan!

  Vill komma i kontakt med friganer i stockholm/uppsala.
  Kontakta mig via min mail är ni söta!

  /19 vegan som vill börja DD och har
  tröttnat på att stå ensam och trampa!

 22. Foehammer Says:

  Hej!
  Jag är också jätte intericerad av att träffa folk i Uppsala som DD:ar, och kan tänka sig att ta mig med.

  Jag ska göra mitt första DD idag! så vi får se hur det går, lite synd som sagt att man inte känner någon som man kan DD:a tsm med (nyss flyttat hit) så hör av dig om du har lust.

  man mail är : zander760[AT]hotmail.com

  jag är även medlem på Friskit forumet och har där namnet ”Foehammer117”

 23. Olga Says:

  Hej alla rättfärdiga, revolterande människor. Igår Dumpserdivade jag och några kamrater för första gången i en av willys containrar med häpnadsväckande resultat. Inte mer än tio minuter från där jag bor, finns en olåst container full med mat! Mest gammalt bröd, men det gick att äta. Även om vi inte behövde ta det ( Vi har mat så det räcker hemma ) gjorde vi det, för att vi kunde. En fantastiskt upplevelse, bra när man flyttar hemifrån och har det snålt med pengar. Vi undrar om det finns några mer dumpserdivare i jönköpings-trakterna som skulle vilja dumpserdiva med oss någon natt? Hör gärna av er!
  Bdb : Youthgonemad
  Ruttnasmultron

 24. Rikard Says:

  Djurrättsalliansen Uppsala arrangerar en Vegandag på Ungdomens Hus 17/4. Vi skulle gärna vilja ha en aktiv frigan som kan hålla ett föredrag på en timme ungefär om friganism. Helst en med djurrättsintresse (fast annars kanske en inte ställer upp iofs). Kontakta oss via uppsala@djurrattsalliansen.se om du är intresserad. God mat i gage! :)

 25. E Says:

  Hej Uppsalabor!
  Kan ni inte kontakta mig om hur man går till väga om man vill göra detta i Uppsala. Jag tycker det är en fantastiskt bra idé. Vet folk som gör det i Malmlö – men i Stockholm har det varit klurare.
  Hur är Malmö?

 26. Kalle Says:

  Hej! Jag bor i Uppsala och gjorde ett försök till containerdykning med en kompis. Vi åkte runt i hela Uppsala och kollade matbutiker och även lite ställen i Boländerna. Det blev ett klent resultat, nästan ingenstans gick det att komma åt soporna. Uppenbarligen går det att hitta bra grejer när man läser om alla fynd på den här sidan. Om någon vill hjälpa mig på traven så vore jag djupt tacksam!

 27. anja Says:

  hej! har levt på dumpstrad mat i tre år i norge, vill gärna ansluta mig, ta kontakt: anjabrittaelina@gmail.com

 28. MA Says:

  Borde vara förbjudet att slänga mat, istället är det förbjudet att äta det som producerats?! Vilken sjuk värld vi lever i. Fint att många står upp för det som är rätt :) you go!!
  Har levt på dd-käk länge men är ny i Uppsala. Skulle verkligen uppskatta tips om vart jag ska bege mig vid midnatt…

 29. Sara Says:

  Hej! Är DD:are i hjärtat pga att tillväxtsamhället vi lever i är en fara för allt och alla. Om nån är aktiv i Lund vill jag gärna joina er! Tips på bra ställen (av de få som är kvar) uppskattas också. :)

  • gleaner Says:

   Hur gick det med att hitta containrar i Lund? Om jag kan skriva till dig någonstans så kan du fånågra tips och evt.kan vi gå tillammans. Gravatarlänken kunde jag inte använda för att kontakta dig…

 30. Sara Says:

  Hej! Jag tycker verkligen om idéen med att vara frigan! Nackhåren reser på sig när man hör om allmat som slängs… Jag praktiserar inte dykning längre (vilket jag gjorde lite lätt under min studietid i Umeå)men tycker iaf att det är inspirerande läsning!

  Genom ordentlig planering av veckans måltider kan jag säga att minimalt med mat slängs i mitt hushåll! Det är mitt sätt att bidra till minskad konsumtion och något alla kan göra!!!

  Heja! Och fortsätt inspirera!

 31. Vladimir Says:

  Hej! Jag vill gärna ansluta mig till den här rörelsen! Såg en dokumentär på SVT om problemet att maten slängs och blev upprörd! Jag vill gärna sänka mina matkostnader också. Hör av er!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s